Lyssna
Lyssna
Skriv ut
Dela

Ta hand om varandra i höst

I veckan börjar höstterminen och många återvänder efter semestern. Tyvärr är det en ökad smittspridning av coronaviruset i länet. Vi måste fortsätta hålla i och hålla ut.

Coronasmittan är inte över och att smittspridningen ökar innebär att vi alla måste fortsätta följa de rekommendationer och råd som gäller. Det gäller alla, även om man är vaccinerad. Har man varit utomlands under sommaren gäller särskilda rekommendationer om att provta sig och vara försiktig med vilka man träffar den närmaste veckan efter en resa.

Rekommendationer

  • Stanna hemma om du har symtom. Stanna hemma även om du bara är lite sjuk. Om du har symtom som håller i sig mer än 24 timmar, ska du provta dig för covid-19. Det gäller även dig som är vaccinerad.
  • Om du har rest utomlands ska du provta dig direkt när du kommit hem. Undantag finns för vissa grupper och länder, läs mer på krisinformation.se. Rekommendationen om att provta sig vid hemkomst gäller oavsett om du har symtom på covid-19 eller inte.
  • Håll avstånd, undvik trängsel. Om du träffar andra utanför din familj eller din närmaste vänkrets, är det bättre att träffas utomhus, om ni kan.
  • Arbeta hemifrån om du kan.
  • Tvätta händerna ofta.

Vaccination

Sedan den 9 augusti kan alla från 16 år vaccinera sig mot covid-19. Det gäller även den som fyller 16 i år.

Tider hos vaccinationsmottagningarna bokas med fördel via appen Alltid Öppet. Men man kan också boka via telefon. Telefonbokningstjänsten är ett komplement till den digitala bokningen och är öppen måndag till söndag mellan klockan 08.00 och 19.00. Telefonbokning finns på flera språk. För bokning på svenska, ring telefonnummer 08-428 429 30 Länk till annan webbplats..

Lidingös skolor uppmuntrar till vaccination för alla elever som är 16 år och äldre och det räknas inte som frånvaro för den som vaccinerar sig.

Det här gäller på Lidingö

Skolan

Generellt gäller att både grundskolan och gymnasieskolan har undervisning på plats men fortsätter att följa Folkhälsomyndighetens råd för att bland annat undvika trängsel. Skolorna uppmuntrar till vaccination och det räknas inte som frånvaro för den som är borta från skolan för att vaccinera sig.

Förskolan, fritidshem, fritidsgårdar och fritidsaktiviteter såsom kulturskola, musikskola och Sagateatern är öppna. Aktiviteter genomförs på ett smittsäkert sätt.

Verksamheter för äldre

Mötesplats Centrum och Träffpunkten Tor inledde under försommaren en försiktig nystart av de öppna verksamheterna. Under hösten kommer utomhusaktiviteter som yoga och promenader att arrangeras. Ett försiktigt öppnande av inomhusaktiviteter kommer sedan att göras successivt. Det sker då till en början i mindre grupper om tre till fyra personer.

För att öppna på ett ansvarsfullt sätt kommer personal inom det förebyggande stödet att säkerställa att avstånd hålls mellan kunder. Personalen ska också se till att hygienrutiner följs och att det finns handdesinfektion, handskar och munskydd åt personal. För de grupper som träffas inomhus kommer det vara ett krav med munskydd och att man spritar av händer innan man går in i lokalen. Man måste intyga att man är fullt frisk vid tiden för besöket.

Fortsatt distansarbete

Lidingö stads medarbete som kan jobba hemma ska jobba på distans. Detta gäller fram till 30 september om inte förutsättningarna förändras.

Till toppen av sidan