Huvudinnehållet startar här

Lyssna
Lyssna
Skriv ut
Dela

Teknikdag för seniorer – kom och prova på

Kom och prova på VR-glasögon, filma med GoPro-kamera, spela tv-spel, testa röstassistent, lyssna till intressanta föreläsningar och träffa aktörer som ligger i framkant inom välfärdsteknik för att förenkla vardagen.

Två seniorer som hanterar VR-glasögon och surfplatta

Den 30 mars blir det festlig invigning av de ombyggda och moderniserade lokalerna på Mötesplats centrum, seniorernas träffpunkt i Lidingö stadshus. I fokus är den digitala snickarverkstaden. Alla är välkomna och särskilt de som är 65+. Prova på-aktiviteterna pågår mellan klockan 10.00 och 15.00.

I den digitala snickarverkstaden kopplar vi traditionellt hantverk med digital teknik. Vi utgår från intressen och hobbies och integrerar digital teknik i de aktiviteter som redan erbjuds, såsom hantverksgruppen och målerigruppen. Att vilja lära nya saker och med fokus på digitala verktyg ska bygga på det som känns lustfyllt och meningsskapande.

– Man ska känna sig lika trygg att hantera digitala verktyg som de verktyg man använder i en vanlig snickarverkstad, säger Hampus Kvist, digital lots för äldre på Mötesplats centrum. Vi utgår från att det man tycker är roligt gör man bra och det gäller också olika digitala aktiviteter.

– I våra ombyggda lokaler integrerar vi digitala hjälpmedel i miljön i de aktiviteter vi redan erbjuder. Målsättningen är att väcka nyfikenhet och intresse för teknik som kan underlätta vardagen, säger Katarina Ruben Ahlén, enhetschef förebyggande stöd äldre.

Smartare vardag

Under dagen kan du lyssna på föredrag och prata med utställare om hur du kan göra din digitala vardag smidigare och smartare.

Besökare ska kunna ”snickra till” det de vill på mobilen, surfplattan eller datorn med kunnig hjälp på plats. Det är ett led i att skingra det digitala utanförskapet bland öns äldre.

– Samhället står inför utmaningar med förändringar i demografi, fler blir äldre och färre är i arbetsför ålder. Digitaliseringen medför möjligheter att kunna göra vardagen enklare och klara sig självständigt längre i sitt hem, säger Mattias Olsson, utvecklings- och digitaliseringschef på Lidingös omsorgs- och socialförvaltning.

Ju mer i samhället som blir digitalt, desto fler äldre riskerar att hamna utanför. Det visar siffror från den årliga undersökningen Svenskarna och internet från Internetstiftelsen. Äldre begränsas av bland annat höga kostnader, krånglig teknik och en oro över att bli lurad på nätet, visar den årliga undersökningen Svenskarna och internet.

– Syftet och förhoppningen kring Teknikdagen är att väcka intresse och nyfikenhet kring teknik som kan underlätta vardagen och för att lyfta det stöd som staden erbjuder när man tycker tekniken är krånglig säger säger Katarina Ruben Ahlén.

Teknikdagens programpunkter:

Invigning

Klockan 11.00–11.30
Katarina Ruben Ahlén, enhetschef förebyggande stöd och Hampus Kvist, digital lots, hälsar välkomna och berättar om projektet bakom Digiverkstan och Mötesplats centrums nya miljö. Därefter inviger Daniel Källenfors, kommunstyrelsens ordförande och Stefan Heinebäck, chef för omsorgs- och socialförvaltningen, nya Mötesplats centrum.

Säker på nätet

Klockan 11.45–12.15
Lokalpolis Thommy Brännström och digitala lotsen Hampus Kvist ger tips och råd om hur du skyddar dig på internet.

Tillsammans möter vi framtidens utmaningar

Klockan 12.30–13.00
Sven-Erik Wånell från PRO och Ansgarskyrkan, och Mattias Olsson, utvecklings- och digitaliseringschef på omsorgs- och socialförvaltningen, samtalar om vad vi tillsammans kan göra för att möta framtidens utmaningar.

Så kan teknik underlätta din vardag

Klockan 13.15–13.45
Marie-Louise Ekelund, verksamhetsutvecklare på it-bolaget Atea berättar om olika lösningar för att kunna leva och bo självständigt hemma längre.

Trygghet hemma

Klockan 14.00–14.30
Lidingö stads larmgrupp och Careium berättar om teknikens möjligheter för att känna trygghet i sitt eget hem.

Teknikdagen tar slut klockan 15.00. Välkomna!

Lån av surfplattor

Från maj månad blir det också möjligt att låna hem en surfplatta på långlån så att du som är senior och bor på Lidingö kan bekanta dig med alla möjligheter till användande i lugn och ro. Vänd dig till den digitale lotsen Hampus Kvist för anmälan.

Till toppen av sidan