Lyssna
Lyssna
Skriv ut
Dela

Trygg och säker sommar för ungdomar

Äntligen är sommaren här! En tid för ledighet och roliga aktiviteter, men också en tid då ungdomar kan komma i kontakt med alkohol och narkotika. Det är även en tid då deras nyfikenhet kan leda dem in i nya och ibland farliga situationer. Då är det viktigt att vi vuxna är extra uppmärksamma och aktiva för att skapa en trygg sommar för våra unga.

Två par ben med vita och svarta jeans

Du som har ungdomar i din närhet är betydelsefull och kan bidra till en trygg och säker sommar. Visa att du bryr dig, finns där och gärna lyssnar när tillfälle ges. Här kommer ytterligare några tips:

Om alkohol, narkotika och hemmafester

Var tydlig med att du inte accepterar alkoholkonsumtion eller narkotika bland minderåriga men förmedla samtidigt att din ungdom alltid kan höra av sig och söka hjälp, även om hen har begått ett misstag.

Bjud inte på alkohol och köp inte ut. Vi vet att det är vanligt att ungdomar som dricker får alkohol från äldre kompisar och äldre syskon. Prata gärna med dem om hur du känner kring alkohol och varför. Om du är orolig för att en ungdom dricker alkohol eller använder cannabis eller annan narkotika finns stöd att få via stadens verksamheter och MiniMaria. 

En hemmafest utan vuxennärvaro riskerar att bli en tillställning där ungdomar dricker och använder narkotika. Har du kännedom om langning eller otrygga fester där minderåriga dricker alkohol eller använder cannabis eller annan narkotika finns det olika verksamheter att vända sig till såsom polis och trygghetsnumret. Kontaktuppgifter och mer information finns nedan.

Om mopedbilar och trafiksäkerhet

Mopedbilar har blivit vanligt bland ungdomar på Lidingö. De kan vara praktiska och öka ungdomens frihet men det finns samtidigt risker att förhålla sig till. Visa intresse och samtala med din ungdom om trafiksäkerhet.

Engagera dig

Som förälder kan det vara värdefullt att prata ihop sig med kompisars föräldrar. En gemensam chatt för föräldrar kan vara ett bra sätt att dela information, byta erfarenheter och hantera olika situationer.

Trygga vuxna behövs ute på kvällstid. Du som vuxen kan bidra till en trygg sommar genom att röra dig ute i miljöer där ungdomar finns. Ta gärna en promenad i ditt närområde eller engagera dig i Nattvandring Lidingö som koordineras via deras Facebook-sida.

Sommaraktiviteter och stöd

SOL (Summer on Lidingö)

SOL är sommarverksamheten på Lidingö för barn och ungdomar som går i årskurs 6 och uppåt. SOL är skapat och bedrivs av Lidingö stads ungdomsavdelning. I år utgår verksamheten från Elverket där SOL kommer att ha en pop-up fritidsgård. Det blir dansläger, friluftsaktiviteter, möjlighet att producera musik och prova på olika idrotter som frisbeegolf, padel, golf och mycket mer. Alla aktiviteter är gratis, men vissa kräver föranmälan.

Sommar på Lidingö, webbplats Länk till annan webbplats.

Nattvandring på Lidingö

Facebookgrupp ”Nattvandring Lidingö” där arrangerade nattvandringar koordineras.

Nattvandring på Lidingö, Facebook-grupp Länk till annan webbplats.

Föräldrastöd från omsorgs- och socialförvaltningen.

Föräldrar kan på eget initiativ få hjälp i sin föräldraroll gällande exempelvis konflikter i familjer, osäkerhet i föräldrarollen, oro för sitt barn, relationssvårigheter med mera. Här kan man få möjlighet till fem samtal utan registrering. Det är inte så lång kö för att få tid för samtal. Kontakta Lidingö stads kundcenter på telefon: 08- 731 30 00.

Barn, unga och familj Länk till annan webbplats.

Ungdomsmottagningen Lidingö

För alla ungdomar mellan 12 – 23 år. Här kan ungdomar få stöd med frågor som rör kroppen, sex, preventivmedel, men också om man behöver prata om andra problem. Har ett Instagram-konto där de delar med sig av information.

Ungdomsmottagningen Länk till annan webbplats.

Våra fältkuratorer

Barn, ungdomar och föräldrar kan vända sig till fältkuratorerna med frågor om exempelvis kompisar, psykiskt mående, alkohol och droger, brott och straff med mera. Fältkuratorerna rör sig ofta på Lidingö under dagtid, men även på kvällar och helger. De finns på sociala medier såsom Instagram, TikTok och Discord. Fältkuratorerna samverkar med polisen, bevakningsbolag, fritidsgårdar med flera och är synliga ute på Lidingö i sommar. Fältkuratorerna samarbetar även med Nattvandring Lidingö och genomför under året flera gemensamma aktiviteter.

Fältkuratorerna Länk till annan webbplats.

Stöd till föräldrar om alkohol och droger

Vad du som förälder kan göra om du är orolig för att din ungdom missbrukar alkohol eller droger.

Samlingssida med olika länktips så som Nattvandring, Cannabishjälpen, Tonårsparlören, Drugsmart, Stockholmsenkäten men även Mini Maria m.m.

Stöd till föräldrar - alkohol och droger Länk till annan webbplats.

Lär dig om cannabis

Det finns ungdomar på Lidingö som använder cannabis. Vill du veta mer om cannabis och hur du kan förebygga att din ungdom använder cannabis.

Cannabishjälpen Länk till annan webbplats.

Stöd vid våld i nära relation

Om en person har eller utsätts för våld i nära relation eller hedersrelaterat våld.

Lidingö stad telefon: 08-731 30 00 (mottagningstelefon för våld i nära relation)

Alternativ till våld, behandlings- och kompetenscenter

Alternativ till våld, Täby kommuns webbplats Länk till annan webbplats.

Kvinnojouren Kerstin

Telefon: 08-767 03 03

Kvinnojouren Kerstin, webbplats Länk till annan webbplats.

Mini Maria Stockholm

Föräldrar och ungdomar upp till 20 kan vända sig hit för kostnadsfri rådgivning och stöd där det finns oro kring alkohol eller narkotika. Minsta oro är tillräcklig för att få telefonrådgivning eller boka tid för samtal där man kan få ett par samtal utan journalföring. Erbjuder även stödinsatser, behandling och olika program kring alkohol och cannabis. Telefon: 08-123 474 27 eller 08-508 43 710.

Maria Ungdom Mini-Maria Stockholm, Beroendecentrum Stockholms webbplats Länk till annan webbplats.

Maria Ungdom

Akutmottagning för ungdomar upp till 20 år vid akut påverkan eller oro.
Öppen kvällar och helger.

Telefon: 08-123 474 10.

Akut hjälp,  Länk till annan webbplats.mariaungdom.se Länk till annan webbplats.

Mind

Självmordslinje som även har en föräldralinje för föräldrar som är oroliga för sitt barn eller barn i ens närhet.

Telefon 020-85 20 00

Webbplats, mind.se Länk till annan webbplats.

Bris

Stöd till barn genom telefon, chatt, mail där även samtal kan bokas på engelska och arabiska.

Telefon: 116 111

Webbplats, bris.se Länk till annan webbplats.

Det finns även en föräldralinje om föräldrar har oro kring barn på telefon: 077-150 50 50.

Tonårsparlören

Vill du få mer tips om hur du ska tänka och agera kring alkohol och hur man föräldrar kan samtala med ungdomar om alkohol?

Webbplats, iq.se Länk till annan webbplats.

Kontaktvägar - trygghet sommar 2021

Under sommaren kommer du i kontakt med staden som vanligt under dagtid, men det finns fler kontaktvägar för att du ska känna dig trygg på ön.

112

Larmnummer om du behöver akut hjälp. Tveka inta att ringa 112 vid pågående brott eller händelse som kräver insats för att återställa allmän ordning, vid fara för liv, hälsa eller egendom.

Polisen 11414

Om du behöver komma i kontakt med polisen för att lämna tips eller anmäla brott som inte är pågående. Går även att göra digitalt på polisens webbplats.

Gör en polisanmälan, polisens webbplats Länk till annan webbplats.

Tipsa polisen, polisens webbplats Länk till annan webbplats.

Trygghetsnummer kvälls- och nattetid sommar 2021

Om du ser eller upplever något otrygghetsskapande, eller en pågående händelse, på kvälls- och nattetid på Lidingös allmänna ytor kan du ringa telefon 08-731 34 42. Numret går till Lidingö stads bevakningsbolags larmcentral som svarar, gör en första bedömning och hjälper dig vidare. Vid pågående brott eller akuta händelser – ring i stället 112.

En otrygghetsskapande händelse kan till exempel vara om du ser en grupp påverkade personer, eller om du upplever att personer är stökiga och att situationen skulle kunna förvärras. Detta gäller på allmänna ytor och inte på privat mark.

Lidingös stads kundcenter - dagtid

Vid anmälan av fel samt för att informera om otrygghetsskapande händelser på Lidingö stads allmänna ytor under dagtid kan du kontakta kundcenter på telefon 08-731 30 00, alternativt via webbformuläret.

Kontakta Lidingö stad Länk till annan webbplats.

Till toppen av sidan