Lyssna
Lyssna
Skriv ut
Dela

Vaccinering av 80-åringar eller äldre

Nu inleds nästa steg i vaccineringen mot covid-19. Under vecka 10 öppnade bokningen för personer födda 1941 eller tidigare, och som därmed tillhör målgruppen 80 år eller äldre.

Alla som är födda 1941 eller tidigare, oavsett när man är född på året eller om man redan tidigare blivit erbjuden vaccin men då tackat nej, kan boka tid.

Ett brev med information om hur man bokar tid för sin vaccination skickas från Region Stockholm under nästa vecka. Det är också regionen som ansvarar för planering, prioritering och information om vaccinering.

Vårdcentralerna sköter vaccineringen och man ska vända sig till sin vårdcentral för att boka tid för vaccinering. Den som har frågor om vaccinet eller vaccinationsprocessen kan vända sig till 1177.se Länk till annan webbplats. eller till 1177 på telefon.

Så här bokar man tid för vaccination

 • Kontakta din vårdcentral på samma sätt som du brukar göra. Antingen via telefon, webbtidbokning, med vårdcentralens app eller med annan digital kontaktväg som din vårdcentral erbjuder. Du kan inte boka vaccination genom att ringa 1177.
 • Om du inte är listad på någon vårdcentral i Stockholms län kan du kontakta valfri vård­central i länet för att boka vaccination.
 • Inför vaccineringen ska man fylla i en hälsodeklaration och ta med vid vaccinationstillfället. Hälsodeklarationen skickas med i informationsbrevet.

All vaccination med Astra Zeneca stoppas tillsvidare

Folkhälsomyndigheten har den 16 mars beslutat om ett uppehåll i användningen av Astra Zenecas vaccin mot covid-19 tills den Europeiska läkemedelsmyndighetens utredning om misstänkta biverkningar är klar.

Därmed pausas all vaccination av Astra Zenecas vaccin tillsvidare i Region Stockholm.

För Region Stockholms del innebär beskedet att vaccinationerna i fas 1 och fas 2 fortsätter, men utan Astra Zenecas vaccin, vilket innebär en långsammare genomförandetakt.

VaccinDirekt har lämnat återbud till de personer som är uppbokade för vaccination med Astra Zenecas vaccin under tisdag 16 mars, onsdag 17 mars och torsdag 18 mars. Ytterligare besked kommer att komma från regionen under veckan direkt då vi har mer information. Övrig vaccination fortsätter enligt plan.

Folkhälsomyndigheten har publicerat en nyhet med beskedet. Länk till annan webbplats.

Region Stockholms webbplats om vaccineringen i Stockholm med anledning av att Astra Zenecas vaccin pausas Länk till annan webbplats.

Information från Folkhälsomyndigheten till dig som de senaste 14 dagarna vaccinerats med Astra Zenecas vaccin mot covid-19

Användningen av Astra Zenecas vaccin mot covid-19 har pausats tillfälligt som en försiktighetsåtgärd, på grund av rapporter om misstänkta biverkningar. I nuläget vet man inte om symtomen beror på vaccinet eller om det har andra orsaker. För säkerhets skull bör du som vaccinerats med detta vaccin de senaste 14 dagarna vara uppmärksam på:

 • blåmärken och/eller punktformade blödningar i hud/slemhinna
 • näsblödning som är svår att stoppa
 • svullnad, rodnad eller uttalad ömhet i ben eller arm.

Vid symtomen ovan ska du kontakta 1177 Vårdguiden och berätta att du vaccinerats och beskriva dina symtom. Om du känner dig akut sjuk ska du direkt kontakta vården eller 112.

Vaccin för personer 65–79 år

På grund av att antalet vaccindoser är lågt kommer de som är 65 till 79 år att få vänta ytterligare några veckor innan de kan boka tid för vaccinering

Se upp för bedragare

Det förekommer bedrägerier kopplat till vaccinationer. Det rör sig om personer som utger sig ringa från Folkhälsomyndigheten, E-Hälsomyndigheten, Region Stockholm eller kommunen och vill boka tid för vaccination och begär därför identifiering via Bank-ID eller bankdosa.

Viktigt att veta är att Region Stockholm, Folkhälsomyndigheten, E-hälsomyndigheten eller Lidingö stad inte oanmälda ringer upp och begär identifikation via Bank-ID eller bankdosa.

Man kan inte ställa sig i kö eller anmäla sig för vaccination på egen hand om man inte fått ett erbjudande om att vaccinera sig, och det är gratis att vaccinera sig mot covid-19.

Tänk på detta för att skydda dig mot bedragare:

 • Använd aldrig bankdosa eller bank-id på uppmaning av någon som oväntat kontaktar dig.
 • Lämna aldrig ut koder eller andra känsliga uppgifter till någon.
 • Om någon du känner inte ringer och du blir osäker, lägg på luren eller be att få ringa tillbaka på ett nummer som du själv tar reda på. Det gäller oavsett om personen säger sig vara en nära släkting eller från banken, ett företag eller en myndighet.
 • Lita inte på den som kontaktar dig bara för att den har personliga uppgifter om dig. Bedragare kan hitta informationen på nätet för att lura dig.
 • Om du drabbas av eller misstänker att du drabbats av bedrägeri, kontakta din bank omgående, polisanmäl och ta stöd av människor i din närhet.

På webbplatsen krisinformation.se finns mer information om hur man kan skydda sig mot bedragare. Länk till annan webbplats.

Information om vaccin

Information om vaccinering, prioritetsordning, tidsplan och frågor & svar om vaccin finns på 1177. Länk till annan webbplats.

Information om vaccinationer på flera språk. Folkhälsomyndighetens webbplats Länk till annan webbplats..

Till toppen av sidan