Lyssna
Lyssna
Skriv ut
Dela

Olga hjälper coronasjuka äldre på Lidingö

Lidingö stad har startat en Bemanningspool där frivilliga kunnat anmäla sig till att jobba i verksamheter där det finns behov av extra personal. En av dem som nyligen har rekryterats är Olga Kantenidou som berättar om vardagen, hur det är att ta hand om patienter som drabbats av coronaviruset på en nystartad specialavdelning.

Olga Kantenidou

Olga Kantenidou jobbar med coronapatienter på en särskild avdelning på Lidingö.

Olga Kantenidou är 29 år gammal och bor i Järfälla. Under drygt tre veckors tid har hon jobbat nattskiftet på en specialavdelning, en helt nystartad verksamhet där personalen arbetar under krävande förhållanden.

– Alla som bor här är testade och smittade av corona. Vi försöker att bara finnas där och göra lidandet lite trevligare, säger hon.

Frisör och fastighetsmäklare

Vi återkommer till Olgas arbetsplats. Vägen dit har varit brokig för Olga som i grunden är utbildad frisör och fastighetsmäklare. Däremellan har hon jobbat i restaurangbranschen, hemtjänsten och på ett gruppboende för personer med olika funktionsnedsättningar.

En sak är gemensam – viljan att hjälp andra.

– När min väninna berättade att det fanns lediga tjänster på Lidingö stad blev jag intresserad. Hon frågade, en coronaavdelning, hur känner du inför det? Jag svarade att jag kan gå till Ica och bli smittad där. Det kommer inte hindra mig från att handla mat. Om jag kan göra skillnad för människor, då vill jag göra det, säger hon.

Rigoröst tvättande och spritande

En konsekvens av att många jobbar hemifrån och sitter i karantän för att undvika smittspridning, är att de boende på avdelningen blir ensamma när deras anhöriga inte kan komma och hälsa på.

– Vi blir deras familj på ett sätt. Det är vi som håller dem i handen, sitter ner och pratar när oro dyker upp. Självklart är det generellt extra jobbigt för äldre personer, särskilt om de har en sjukdomshistorik sedan tidigare. Det kan bli svårare att andas, vissa tappar matlusten, får hög feber och många blir väldigt kraftlösa, säger Olga.

En stor del av vardagen består av hygien, hygien och åter hygien. Innan hon ens fick börja träffa några patienter genomgick hon en grundlig introutbildning.

– Mycket handlade om basal hygien och rutiner. Att man måste ta av sig alla kläder och utrustning i rätt ordning för att minska smittorisken och att du aldrig ska gå in på ”rena” utrymmen med smutsiga kläder på dig. Vi lärde oss hur man tvättar och spritar händerna på bästa sätt. Det var även väldigt genomgående information om själva sjukdomen och riktlinjer från Folkhälsomyndigheten, säger hon.

Isolera smittan på en enhet

Åsa Ericsson är i vanliga fall enhetschef med medicinskt ledningsansvar på Siggebogårdens vård- och omsorgsboende och nu även ansvarig för stadens nya specialavdelning för coronavård.

Hon berättar att ledningen agerade snabbt utifrån vetskapen om coronaviruset och information från myndigheter om att det var viktigt att skydda vår äldre befolkning som är en riskgrupp utifrån både ålder och eventuella underliggande sjukdomar.

– Alla medarbetare i våra verksamheter gör ett enastående arbete. Vi inom våra kommunala äldreboenden har byggt en enhet där vi utifrån behov kan slussa våra omsorgstagare om konstaterad smitta finns. På så vis kan vi isolera smittade på en och samma enhet för att minimera smittspridningen på våra äldreboenden. Inom våra verksamheter så arbetar vi med skyddsutrustning utifrån Folkhälsomyndighetens direktiv, säger Åsa Ericsson som är nöjd med extrahjälpen de får via Bemanningspoolen.

– Jag tycker det är mycket bra att staden har agerat så snabbt och startat detta rekryteringsstöd under en mycket pressad situation. Det är fantastiskt att kunna få rekryteringshjälp av timvikarier. I normala fall sköter vi enhetschefer detta själva.

Vården har strikt påtalat för alla medarbetare att det är absolut förbjudet att komma till arbetsplatsen om symptom på hosta, halsont, feber eller allmän sjukdomskänsla upplevs. Allt för att skydda omsorgstagare och medarbetare.

– Detta har genererat en högre sjukfrånvaro bland vår ordinarie personal och våra timvikarier. Att då få möjlighet att snabbt kunna få fler timvikarier på plats har underlättat mycket. Detta skapar trygghet och att vi kan bibehålla ordinarie personaltäthet, säger Åsa Ericsson.

Kvinna står och vinkar framför en vägg iförd mörkblå kläder och skyddsvisir framför ansiktet.

Olga iförd sina arbetskläder och skyddsutrustning.

"Ser ut som en astronaut"

Med all skyddsutrustning på beskriver Olga Kantenidou det som att man ser ut som någon från yttre rymden.

– Vi har masker med plastvisir framför ansiktet som man ser på tv. Vi tvättar och spritar utrustningen och oss själva hela tiden. Innan vi går hem måste vi duscha. Det är klart att det ibland känns frustrerande. Man blir väldigt torr och röd, men man gör hellre det än blir sjuk och kanske smittar andra. Då kan man inte finnas där för de äldre, säger hon.

Vilka reaktioner får ni?

– Alla är väldigt tacksamma! Coronaviruset kom som en smäll från ingenstans i hela samhället. Våra patienter har flyttats från sina hem och får inte träffa sina familjer. Det kan se ganska läskigt ut när vi kommer in med all skyddsutrustning, man ser ut som en astronaut och de ser kanske inte att jag ler genom munskyddet. Då är det extra viktigt att det hörs på tonen vad jag menar.

För att underlätta vardagen tittar patienterna bland annat på tv och lyssnar på musik.

– De har sina mobiltelefoner och surfplattor och kan på så sätt ringa videosamtal med sin nära och kära, säger Olga.

Vad tänker du om framtiden?

– Det är lite läskigt med corona men jag känner samtidigt, vilket kul extrajobb jag har. Vi har en bra arbetsgrupp och en öppen dialog om alla frågor som dyker upp. Jag vill gärna fortsätta med detta, kanske på deltid eller heltid. När du ser att du gör skillnad och förgyller någons tillvaro, det finns ingen bättre känsla.

Till toppen av sidan