Lyssna
Lyssna
Skriv ut
Dela

Uppskattade föreläsningar om psykisk ohälsa

I går kväll genomfördes den sista i serien temaföreläsningar för allmänheten med syftet att öka medvetenheten kring hälsa och välmående. Syftet har också varit att bidra till en ökad förståelse och öppenhet för svåra frågor.

Publiken fick lyssna till stå upp-komikern Hasse Brontén som berättade om sina erfarenheter och tankar om att växa upp med sin bipolära pappa. I dag är han stolt över sin pappa och berättar gärna om vem han var, men så har det inte alltid varit. Inte på grund av hans egen kärlek till sin pappa utan på grund av omgivningens syn på psykisk sjukdom.

Psykisk ohälsa hos äldre

Susanne Rolfner Suvanto från Omvårdnadsinstitutet berättade om depression hos äldre. Att fler unga drabbas av psykisk ohälsa är allmänt känt. Desto mindre känt, och även mindre accepterat, är det att psykisk ohälsa drabbar äldre i ännu större omfattning. Att mormor eller morfar dricker, har depression eller är manisk ibland är inget som man normalt vill ta till sig eller tala om.

Faktum är att vem som helst kan få psykiska besvär, när som helst i livet. Några av varningstecknen hos äldre kan vara att man drar sig undan, får ett allt sämre minne och diffusa återkommande fysiska besvär som inte riktigt vill ge med sig. Vården behöver bli bättre på att uppmärksamma och tänka i de här banorna, men även omgivningen. Det är viktigt att känna till att det finns hjälp att få mot depression i alla åldrar.

– Serien med temaföreläsningar är ett sätt att lyfta frågor som vi behöver bli bättre på att prata om och uppmärksamma. Vårt samhälle förändras och med det våra utmaningar. Social isolering och ensamhet är i dag ett stort samhällsproblem där vi måste hitta flera samspelande lösningar, säger Birgitta Sköld (LP), ordförande i omsorgs- och socialnämnden.

Stöd finns att få

I anslutning till föreläsningarna fanns utställare från organisationer som arbetar förebyggande för att stärka och främja psykisk hälsa. Representanter från Lidingö stad fanns också på plats för att berätta om vilket stöd som finns att få. Socialpsykiatrin inom Lidingö stad visade filmen Delta 2.0 Länk till annan webbplats. som handlar om hur sysselsättning kan vara en väg ur social isolering och psykisk ohälsa.

 

Till toppen av sidan