Skriv ut
Dela

Bli språkvän och bidra till en bättre integration

Att bli språkvän eller vänfamilj åt en nyanländ Lidingöbo är
ett sätt att bidra till en bättre integration. Engagemanget kan se olika ut men målet är detsamma – att alla nya Lidingöbor ska känna sig inkluderade i samhället.

−Jag är glad över att ha fått förmånen att lära känna Tamara. Våra samtal har gett mig nya perspektiv, inte minst på hur det svenska samhället fungerar, säger Helena Bargholtz som är språkvän till Tamara Kassabian från Irak.

Som språkvän har du möjlighet att hjälpa en person med utländsk bakgrund att få en bra start i sitt nya hemland, samtidigt som du lär känna en ny kultur.
−Många av nyanlända har en önskan att träffa etablerade Lidingöbor för att få öva på att prata svenska i vardagen. Att vara språkvän är okomplicerat - inga förberedelser behövs. Tiden är inte det viktigaste utan att det finns ett engagemang och att det blir en kontinuitet, säger Inger Pålsson från Vänverksamheten.

Bestämmer själv upplägget

Många väljer att träffas på biblioteket − andra föredrar att mötas över en kopp kaffe. Hur man lägger upp mötet bestämmer man själv. Det finns inga regler eller mallar utan beror helt på behov och intressen, poängterar Inger.
−En del kanske vill ha hjälp med sina studier, andra vill samtala kring något specifikt ämne eller bara ta en promenad tillsammans. För några utvecklas relationen till en djupare vänskap där
familj och anhöriga också involveras medan andra vill hålla sig till en timme åt gången, säger Inger Pålsson.

Allt mellan himmel och jord

Lidingöbon Helena Bargholtz blev språkvän till Tamara Kassabian från Irak för tio år sedan och i dag är de nära vänner. De
brukar träffas regelbundet en gång i månaden och ta en fika på kafé Ansgar.
−Våra samtal rör allt mellan himmel och jord, som till exempel våra familjer eller hur det är att vara invandrare i Sverige. Det är inte helt lätt att förklara hur det svenska samhället fungerar och det har gett mig nya perspektiv. Att vara språkvän är ett relativt enkelt sätt att göra en viktig samhällsinsats, säger Helena Bargholtz.

Vänfamilj - ett annat sätt

Ett annat sätt att bidra till en ökad integration är att bli vänfamilj via Lidingö stad. Staden försöker matcha de som söker vänfamilj med de som vill bli vänfamilj utifrån intressen, ålder och individuella önskemål. −Som vänfamilj får man möjlighet att lära känna en person från ett annat land och samtidigt hjälpa en nyanländ att komma in i det svenska samhället. Ni bestämmer själva hur mycket och ofta ni ses. Det kan handla om allt från en fika till att göra en idrottsaktivitet tillsammans. Det är ni som bestämmer tillsammans, säger stadens integrationspedagog Foad Amjad.

Intresserad?

Språkvän

Kontakta vänverksamheten
Inger Pålsson, e-post: ingerp@telia.com
Marianne Gattberg, e-post: marianne@gattberg.se

Vänfamilj

Kontakta Foad Amjad, integrationspedagog, Lidingö stad
E-post: foad.amjad@lidingo.se

Till toppen av sidan