Skriv ut
Dela

Cykelskola skapar frihetskänsla

I förra veckan avslutades den nionde omgången av den
populära cykelskolan med en utflykt längs Kottlasjön. Nio nyanlända Lidingöbor mellan 11 och 55 år som precis lärt sig cykla trampade fram i den ljumma sommarkvällen.

Att kunna cykla ses som en självklarhet i Sverige och de flesta lär sig det redan i unga år. Men, det är inte lika självklart för någon som är uppvuxen i en annan kultur. Många av dem som kommer hit, framförallt kvinnor, kan inte cykla och så föddes idén att starta en cykelskola för nyanlända på Lidingö. Det är Vänverksamheten i samarbete med Cykelfrämjandet och Lidingö stad som står bakom initiativet och intresset har varit jättestort. Cykelkurserna startade våren 2014 och planen är att fortsätta så länge intresse finns.

– För många nyanlända, framförallt kvinnor, innebär möjligheterna
att ta sig fram på cykel en utökad frihet och självkänsla. Till det kommer alla positiva hälsoeffekter som de fysiska aktiviteterna och möjligheterna att vistas ute i naturen för med sig , säger
Inger Pålsson från Vänverksamheten.

Kurserna är öppna för alla som vill lära sig att cykla, men majoriteten av deltagarna är kvinnor med ursprung i annat utomeuropeiskt land, som tidigare inte fått möjlighet att lära sig cykla.

Vill du har mer information om cykelskolan kontakta Inger Pålsson, e-post:ingerp@telia.com

Till toppen av sidan