Skriv ut
Dela

"Integration handlar om att mötas"

Valentina Ortiz, är en av stadens integrationshandläggare, som tar emot och introducerar våra nyanlända Lidingöbor i det svenska samhället.

Vad är din roll som integrationshandläggare?
– Jag och mina kollegor välkomnar och introducerar de personer som blivit anvisade till Lidingö av Migrationsverket eller har flyttat hit på egen hand och ingår i etableringen. Vi tar även emot kvotflyktingar, som kommer hit direkt från något av UNHCR:s flyktingläger. Till en början hjälper vi framförallt till med allt praktiskt som att skaffa personnummer, ordna med möbler, skriva in barnen på förskola eller skola. I nästa steg handlar det om att genom olika insatser och samarbeten med volontärer bidra till integrationen av våra nyanlända Lidingöbor.

Vilken är den största utmaningen med ditt jobb?
– Att få de som kommer hit att hitta sin egen motivation. När man väl fått beskedet att man får stanna i Sverige är det förstås en stor lättnad, men samtidigt känner många en stor oro. Att vara ny i ett land innebär att börja om och resan in i  samhället kan kännas lång och kämpig. Man vill så mycket och det tar tid att lära sig ett nytt språk, hitta en bostad, få rätt högskolebehörighet och så vidare.

Vad är det roligaste med jobbet?
–När någon hittat en balans mellan det som varit och det nya man möter här. När det sker syns det i ögonen, i hur de rör sig och hur de talar. Då blir jag glad.

Vad anser du är det viktigaste för en framgångsrik integration?
– Abdullah Amar Miri, krönikör på Metro, uttryckte det så bra och konkret i dessa få ord: ”I praktiken börjar integration med att människor möts”. För det är ju precis så det är. Integration handlar om att vi ska mötas och lära oss om och av varandra. Att bli volontär eller komma till något av öns språkkaféer är två konkreta exempel på hur man kan bidra.

Till toppen av sidan