Skriv ut
Dela

Praktikplats öppnar en väg in i samhället

I mitten av augusti började Mohammed Abdulkader från Eritrea sin praktik på stadens dagverksamhet för seniorer i Högsätrahuset. Förhoppningen är att praktikplatsen ska hjälpa honom vidare in på den svenska arbetsmarknaden.

Majden Canborn, enhetschef för dagverksamheten i Högsätrahuset, tycker att praktikanten Mohammed Abdulkader tillför nya perspektiv.

Mohammed Abdulkader är 37 år och kom till Sverige från
Eritrea för tre år sedan. Efter att ha beviljats uppehållstillstånd flyttade han till Lidingö och Högsätra där han nu bott i tio månader. Parallellt med praktiken läser Mohammed svenska på SFI och håller även på att ta körkort. Hans mål är att lära sig svenska så att han kan utbilda sig vidare till undersköterska och därefter sjuksköterska.
−Genom praktiken får jag möjlighet att träna svenska i vardagen. Jag lär mig jättemycket av att prata med de äldre här. De är väldigt hjälpsamma och bra på att förklara saker. De lär mig nya ord och tipsar mig om olika böcker på biblioteket. De är också nyfikna på mig och frågar mycket om mitt land och min kultur, säger Mohammed.

Dubbel glädje
Dagverksamheten är en mötesplats för seniorer 65+ där man
kan sitta ner och prata över en kopp kaffe och delta i olika aktiviteter.
− I mitt hemland finns det inga sådana här verksamheter så jag tycker att det är fantastiskt. När jag är här umgås jag med de äldre, fikar, spelar bingo och promenerar. Det är väldigt roligt att se hur glada många är över att kunna komma hit, säger Mohammed, med ett leende.

Majden Canborn, enhetschef för dagverksamheten, menar att vi
alla har ett ansvar att bidra till en bättre integration. Ett sätt att göra det som arbetsgivare är att erbjuda praktikplatser.

−Vi måste alla hjälpas åt för att ge de nyanlända en chans att få komma in i vårt samhälle. I Högsätrahuset bor det i nuläget ett 40-tal nyanlända och jag kände att vi som jobbar och bor här behöver lära känna varandra som individer. Så när jag fick frågan från stadens integrationspedagog Foad om att ta emot en
praktikant var svaret givet, säger Majden.

Fler praktikanter
I dagsläget har dagverksamheten tagit emot två praktikanter
och Majden hoppas kunna ta emot fler framöver.
−Det viktiga för de äldre som kommer hit är just den sociala gemenskapen och det märks att de uppskattar att Mohammed är här. Han tillför nya perspektiv både inom personalgruppen och
bland de äldre, säger Majden

Mer information

Vill du erbjuda praktikplatser?
Är du företagare på ön och kan erbjuda praktikplats eller jobb för nyanlända.
Kontakta stadens arbetskoordinatorer:
Nina Rokan Brandelius
E-post: nina.brandelius
eller Basil Abushaar
E-post: basil.abushaar

Till toppen av sidan