Skriv ut
Dela

Samordnad individuell plan

Samordnad individuell plan – SIP är till för dig som är i behov av insatser från både hälso- och sjukvård och socialtjänsten. Här kan du läsa mer om hur du får hjälp att samordna dina insatser från olika verksamheter inom kommun och landsting. Om du jobbar inom socialtjänsten eller hälso- och sjukvården kan du också hitta mer information och material här.

Vad är samordnad individuell plan?

Det är en plan där du tillsammans med de olika verksamheter som du har kontakt med bestämmer gemensamma mål. Ni bestämmer också vem som hjälper till med vad. Det här besluten tar ni vid ett första gemensamt möte. Efter en tid ses ni igen och följer upp hur det går.

Syftet med en samordnad individuell plan är:

  • Att hjälpen ges i rätt ordningsföljd
  • Att verksamheterna pratar med varandra, så att du inte behöver samordna dina kontakter själv
  • Att det blir tydligt för dig, vem som har ansvar för olika saker

En förutsättning för att en samordnad individuell plan ska tas fram är att den enskilde eller vårdnadshavare samtycker till att planen upprättas.

Du kan läsa mer om SIP i foldern ”Har du tröttnat på att bollas runt i vården”. Under Mer information i högerspalten finns en nedladdningsbar folder. Du kan också se filmen om SIP, länk till filmen hittar du längre ner på denna sida.

För dig som arbetar inom socialtjänsten eller hälso- och sjukvård

Kommunförbundet i Stockholms län och Hälso- och sjukvådsförvaltningen har upprättat ett vägledningsmaterial för samordnad individuell plan (SIP) för vuxna och äldre. Dokumentet vänder sig till personal i kommuner och landsting inom Stockholms län.

Inom Lidingö stad har lokala rutiner tagits fram för att täcka sådant som inte tas upp i vägledningsdokumentet och för sådant som bedömts nödvändigt i arbetet med SIP.

I höger spalten finner du de rutiner, och dokument som bedömts nödvändiga i arbetet med SIP.

Informationsfilm om SIP

Filmen vänder sig till brukare, personal och politiker - men även till chefer eller utvecklingsledare som sprider information om samordnad individuell plan i sin verksamhet.
Se filmen: SIP på 3 minuterlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Mer information

Vad är SIP?
När en person har behov av insatser både från socialtjänsten och hälso- och sjukvården ska kommunen tillsammans med landstinget upprätta en samordnad individuell plan. Detta anges både i 2 kap 7§ Socialtjänstlagenlänk till annan webbplats (SoL) och i Hälso- och sjukvårdslagenlänk till annan webbplats (HSL) 3f §.

 

Dokument
Flödesschema SIPPDF (pdf, 417.1 kB)
MedgivandePDF (pdf, 2 MB)
Exempel medgivandePDF (pdf, 154.7 kB)
KallelsePDF (pdf, 1.9 MB)
Blankett SIPPDF (pdf, 3.6 MB)
Lokal rutin SIPPDF (pdf, 49.3 kB)
Vägleding SIPPDF (pdf, 306.6 kB)

Informationsbroschyr
Fråga efter en SIPPDF (pdf, 177.5 kB)

Lokalt samverkansprogramPDF (pdf, 1.9 MB)
för samordnad vård och omsorg kring personer med demenssjukdom eller
kognitiv svikt i Lidingö stad.

Kontakt
Till toppen av sidan