Lyssna
Lyssna
Skriv ut
Dela

Drivs av att göra skillnad

Att göra skillnad för ungdomar som verkligen behöver det är den främsta drivkraften för Maher El Zebda och Mahdi Daemi. I början av september började de i Lidingö stad som boendehandläggare för ensamkommande ungdomar mellan 18–21 år.

Maher och Mahdi 

Mahdi Daemi och Maher El Zebda, boendehandläggare för ensamkommande ungdomar mellan 18-21 år.

– Vårt uppdrag går ut på att se till att de här ungdomarna får en sådan bra integration i det svenska samhället som möjligt och att förbereda dem för vuxenlivet så att de blir redo att stå på egna ben. Vi försöker hjälpa dem att hitta en bostad, vara en länk mellan olika myndigheter och skolan och även finnas där som ett stöd och bollplank, säger Mahdi.

En fördel i jobbet, poängterar de båda, är att de redan känner de flesta av ungdomarna från sitt tidigare jobb på ett stödboende för ensamkommande killar här på Lidingö.

– Eftersom vi träffat de flesta av dem under flera års tid så har vi redan byggt upp en relation och det underlättar naturligtvis jättemycket. Många av dem har varit med om väldigt tuffa saker och är väldigt arga och det tog ett tag tills de släpper in en på livet, säger Mahdi.

Maher kommer ursprungligen från Libanon och har tidigare jobbat som lärare medan Mahdi som kommer från Iran är ekonom i botten. Att de själva har invandrarbakgrund tror de har en stor betydelse i det här jobbet.

– Vi vill visa de här killarna att det går att lyckas även om du har ett utländskt namn och efternamn och att om du bara bestämmer dig så är ingenting omöjligt. Jag brukar säga att om du tagit dig hela vägen hit alldeles själv, så kan du ta dig en bra bit till, säger Maher.

Vilka är de viktigaste egenskaperna i det här jobbet?

– Man måste ha ett starkt psyke för att orka höra och ta del av alla tunga och starka berättelser som många av killarna har med sig. Stå kvar och fortsätta lyssna och motivera dem trots att de ibland är väldigt uppgivna, säger Mahdi.

– Sen använder vi oss också mycket av humor och glädje som ett verktyg för att lösa
svåra situationer. Försöker vända på saker och ting och sätta dem i ett annat perspektiv, förklarar Maher.

Vad är det bästa med ert jobb?

– Det är att få följa med killarna på deras resa och se dem utvecklas. Som i somras när vi var med när några av dem tog studenten. Vi har följt många av dem sedan de var 13–14 år och att stå där på skolgården och se dem med sina studentmössor var en fantastisk känsla, säger Mahdi och Maher instämmer.

Vilken är den största utmaningen i jobbet?

– Att hitta bostäder till de som snart fyller 21 år och förväntas klara sig själva. För att lyckas med det måste vi bygga upp ett strukturerat samarbete med alla involverade aktörer både inom staden och externt. Då är det bra att vi är en enhet för arbetsmarknad, bostad och integration här i staden som jobbar tillsammans, avslutar Maher.

Till toppen av sidan