Lyssna
Lyssna
Skriv ut
Dela

Första Gustaf Dalénpriset utdelat

Gustav Hasselskog, grundare och VD för Candela Speed Boat AB, är den förste mottagaren av Lidingö stads nyinstiftade Gustaf Dalénpris. På tisdagen genomfördes ceremonin i Gustaf Dalénsalen, Lidingö stadshus.

Med blommor pristagaren Gustav Hasselskog omgiven av juryn, fr. v: Katarina Palmstierna, John Svensson, Malin Rosenqvist, Hans Almqvist, Daniel Källenfors och Göran Dalén.

Gustav Hasselskog och hans företag Candela Speed Boat AB ligger bakom en teknisk innovation som gör företaget unikt. Det är eldrivna bärplansbåtar som innebär tysta, snabba och avgasfria transporter på sjön.

— Det är väldigt hedersamt att bli uppmärksammad för det arbete vi utför här. Då jag år 2014 startade Candela ville jag göra någonting riktigt svårt, en utmaning som gärna även fick innebära samhällsnytta. Det var teknologi och innovation som var starten för mig. Sedan har andra delar ökat i betydelse, som ledarskap och entreprenörskap, säger Gustav Hasselskog.

Priset är årligt och personligt och delas ut på Gustaf Daléns födelsedag, den 30 november.

Juryns motivering

"Den första mottagaren av Gustaf Dalénpriset uppfyller väl de kriterier som är satta för priset nämligen innovation, ledarskap, samhällsbyggande och entreprenörskap. Som grundare och VD för Candela Speed Boat AB i Gåshaga har Gustav Hasselskog förverkligat tanken om ett rent och hållbart båtliv. Han har samlat ett team av experter runt sin vision och lett arbetet med att skapa världens första eldrivna bärplansbåt. Från idé, finansiering och utveckling till ett företag på stark frammarsch. Företaget han leder är i dag en internationell aktör som står bakom ett för sin bransch viktigt tekniksprång.

Gustav Hasselskog är genom sitt arbete en utmärkt förebild för unga Lidingöbor; en sann innovatör och entreprenör i Gustaf Daléns anda."

Till toppen av sidan