Lyssna
Lyssna
Skriv ut
Dela

Planerad militärövning

Försvarsmakten kommer att genomföra en planerad militärövning den 23-31 maj. Det är i huvudsak Livgardets förband som övas, men flera andra förband har enheter med i krigsförbandsövningen i mellersta militärregionen där Stockholmsområdet ingår.

Svensk militäruniform. Svensk flagga och märke på ärmen med texten "Sweden".

Övningen är planerad sedan länge och är dels en slutövning för inneliggande kull av värnpliktiga, dels en repetitionsutbildning för krigsplacerade officerare och soldater samt en övning för att upprätthålla och utveckla kompetensen hos dessa.

Aktivitet kommer att pågå i ett område som sträcker sig från Gävle i norr till Oxelösund i söder, från Enköping i väst till Roslagen i öst. Övningen genomförs i huvudsak kring: Gävle-Stockholm-Oxelösund-Roslagen-Gävle-Gimo-Österbybruk.

Exempel på övningsmoment

Sammanlagt ingår cirka 700 personer i övningen. Sådant som kommer att genomföras är bland annat:

  • Patrullering till fots och med fordon
  • Spårarbete med hund
  • Kortare och enklare stridsmoment
  • Polisiära ingripanden och fordonskontroller

Verksamheten kommer att genomföras både dag-, kvälls- och ibland nattetid. Skottlossning med så kallad lös ammunition kan förekomma, men då endast i mindre omfattning.

Inga trafikhinder

Överenskommelser har gjorts med berörda markägare. Då enheterna transporteras med mindre fordon kommer man märka av dessa på vägarna kring övningsområdena, men det bedöms inte innebära några trafikhinder.

Stor luftförsvarsövning

Från den 16 maj och tio dagar framåt kommer även luftrummet över södra och mellersta Sverige att fyllas med JAS 39 Gripen-plan. Förband från hela Flygvapnet och delar av Luftvärnsregementet övar nämligen nationellt luftförsvar.

Övningen bygger på ett nationellt högkonfliktscenario där förbanden övar på att försvara Sverige mot ett väpnat angrepp av en högteknologisk motståndare.

Flygövningarna kommer att pågå dygnet runt. Även det finska flygvapnet deltar i övningen, som omfattar runt 2 500 personer.

Till toppen av sidan