Lyssna
Lyssna
Skriv ut
Dela

Samverkan mot brott

I torsdags fanns polis och personal från Lidingö stad på plats i Lidingö centrum och senare på Larsbergs torg för möten och samtal med Lidingöborna. Många tog chansen att bekanta sig med Lidingös nye kommunpolis Pontus Oscarsson.

En fråga som kom upp är hur man skyddar sig mot stölder och inbrott på bästa sätt, något som är särskilt aktuellt nu i semestertider då många boenden står tomma över en längre tid.

- Det allra bästa sättet att förebygga brott i bostadsmiljön är genom att ha en aktiv grannsamverkan där grannar samarbetar med varandra och exempelvis är uppmärksamma på vilka som rör sig i området, säger Pontus Oscarsson kommunpolis på Lidingö.

Det kan också vara bra att känna till att de flesta inbrott sker på insynsskyddade platser och via bottenvåningen, så se till att inte bara ytterdörren har ordentligt lås utan även andra dörrar och fönster, fortsätter Pontus Oscarsson.

Grannsamverkan är en utbredd brottsförebyggande metod på Lidingö som kommunen och polisen hoppas ska sprida sig ytterligare.

- Vi tycker att det är viktigt att boende i kommunen som vill minska risken för att utsättas för inbrott ska kunna göra det utan kostnad. Vi har därför valt att aktivt stödja Samverkan mot brott och grannsamverkan, säger Anna Sundin Adolfsson, preventionssamordnare i Lidingö stad.

Den som vill starta grannsamverkan i sitt bostadsområde kontaktar först sina grannar och stämmer av intresset. Därefter kontaktas kommunpolisen eller kommunen för att få igång grannsamverkan i området. De boende utbildas av polis och kommun och får då en fördjupad kunskap om hur grannsamverkan fungerar och vad som är viktigast i det fortsatta arbetet med att öka tryggheten och förebygga brott. Via polisen och kommunen erhålls sedan skyltar och dekaler som visar att området är aktivt inom Grannsamverkan.

Till toppen av sidan