Läget på Lidingö med anledning av covid-19
Lyssna
Lyssna
Skriv ut
Dela

Vad är en samhällskris?

Vårt samhälle är sårbart, inte minst på grund av vårt beroende av elektricitet. Utan el fungerar inte leveransen av matvaror till affärer, bankomater slutar att fungera liksom internet, mobiltelefoner, bensinpumpar, vatten, värme samt kyl och frys.

Det är lätt att tro att det aldrig kommer att hända. Vi skjuter ifrån oss tanken på mörka gator och vägar, utkylda bostäder, mat som förstörs, långa köer till affären och stora problem med att få information om vad som händer.

Kommunerna har en viktig roll i samhällets krisberedskap – ju bättre kommunerna är på att hantera kriser, desto bättre blir den samlade förmågan i samhället att hantera kriser.

Vid en samhällskris kommer inte resurserna att räcka till alla drabbade samtidigt, utan måste prioriteras för de mest utsatta. Andra behöver klara sig själva en tid. Har du funderat över hur just du och dina anhöriga skulle klara en vardag som inte fungerar som vi är vana vid? Vilka behov och förutsättningar behöver ni ta hänsyn till?

Planera för att kunna klara dig på egen hand i minst 72 timmar, eller så länge som dina förutsättningar tillåter. Det betyder inte att samhällskrisen är över efter tre dygn. Det kan ta tid innan vardagen fungerar normalt igen.

Kontakt
Till toppen av sidan