Lyssna
Lyssna
Skriv ut
Dela

Krav på vinterdäck fram till och med 31 mars

Kallare tider är i antågande. Den 1 december till 31 mars behöver du vinterdäck på bilen, ännu längre tid när det är vinterväglag.

Bildäck med frost på

Krav på vinterdäck 1 december till 31 mars

Bilen måste ha vinterdäck – dubbade eller odubbade – mellan den 1 december och 31 mars om det är vinterväglag. Vinterväglag råder när det finns snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägen, vägrenens väglag räknas också. Polisen avgör om det råder vinterväglag på platsen där du befinner dig.

Kraven om vinterdäck gäller både tunga och lätta fordon, även utlandsregistrerade.

Det är tillåtet att använda dubbdäck under perioden 1 oktober–15 april. Om det är eller befaras bli vinterväglag får du använda dubbdäck även annan tid. Källa: Transportstyrelsen. Länk till annan webbplats.

Anpassa hastigheten efter väglag

Inga däck har perfekt grepp på alla sorters väglag. Det viktigaste är körsätt och hastighet, att du har antisladdsystem (som finns i moderna bilar), vinterdäck av hög kvalitet med bra mönsterdjup och att de bästa däcken sitter bak.

Mönsterdjup på däck

Mönsterdjupet för vinterdäck på fordon med en totalvikt upp till 3500 kilo ska vara minst 3 millimeter. Om bilen har dubbdäck måste släpvagnen också ha dubbdäck vid vinterväglag.

Samtliga däck på bilar med en totalvikt över 3500 kilo ska ha ett mönsterdjup på minst 5 millimeter när det är vinterväglag. Släpfordon ska ha ett mönsterdjup på minst 1,6mm.

Valet av dubbade eller dubbfria däck måste anpassas till det underlag du brukar köra på och den bil du har. Tänk på att däckets kvalitet och lufttryck påverkar dess egenskaper.

Till toppen av sidan