Lyssna
Lyssna
Skriv ut
Dela

Omfattande röjningsarbete efter stormen

Stormen Alfrida ställde till det ordentligt på Lidingö. Vi jobbar för fullt med att röja efter alla nerfallna träd, ett arbete som kommer att ta lång tid.

Person röjer i skogen efter stormen Alfrida.

Många träd föll under stormen förra veckan, till exempel är området mellan Södergarn och Fågelöudde drabbat.

Under de första dagarna efter stormen prioriterade vi att få bort alla träd som störde framkomlighet och säkerhet på vägarna. Nu har arbetet gått vidare till bland annat spår och leder och under veckan påbörjas också vindfällor i skogsområdena.

Många träd har vält över ledningar och kräver mer jobb. För att det inte ska bli strömavbrott görs detta bland annat i samarbete med de som ansvarar för elförsörjningen.

16 kilometer röjda

De sista 16 kilometerna av Lidingöloppsspåret är röjda, ett både tufft och ibland farligt arbete. En av dem som varit ute och jobbat är Magnus Öhrlén, idrottsplatschef på Lidingö stad.

- Det är det värsta jag sett efter en storm, och jag har jobbat här i 30 år. Man tar bort ett träd och sen kommer man 50 meter och då ligger det ett nytt över spåret.

Farliga rotvältor

Det handlar mest om stora rotvältor, där träden i övrigt är friska. Och Magnus uppmanar alla att inte leka eller röra vid rotvältorna, det är risk att de kan resa sig och det med stor kraft.

I första hand prioriteras nu röjning av resten av Lidingöloppsspåret, därefter mountainbikespår och ridvägar samt spåren i Stockby och Långängen, runt motionsgården.

Stora volymer

Även skogsområdena på Lidingö är drabbade av stormen och ska röjas.

- Det är svårt att överblicka hur många träd som fallit, men det är helt klart stora volymer, säger Lars Heins, förvaltare naturvård på Lidingö stad.

Vissa vindfällen lämnas för den biologiska mångfalden, men det mesta kommer att tas om hand. Dels blir det ved som läggs ut vid stadens grillplatser men en hel del kommer att säljas som virke. Ris och grenar går till flis.

- Det kommer att ta tid att frakta bort alla träd, vi får räkna med minst ett par månader.

Förutom Lidingö stads egna anställde är det främst Lidingö Trädgårdscenter och Naturskog som hjälper till med arbetet.

Vi uppmanar alla som ser stormfällda träd att göra en felanmälan till kundcenter Länk till annan webbplats.. Eller på telefon 08-731 30 00.

Till toppen av sidan