Lyssna
Lyssna
Skriv ut
Dela

Orange vädervarning för stora mängder snö

Uppdaterad 21 november klockan 14.30: Under söndagskvällen fram till måndag kväll väntas stora mängder snö och SMHI har utfärdat orange vädervarning. Fortsatta störningar i trafiken väntas under tisdagen 22 november.

Vädersituationen kan bli mycket besvärlig, men med stora lokala skillnader. Det kan ge stora problem för vägtrafik och andra kommunikationer.

Åk inte ut på vägarna om det inte är nödvändigt och följ parkeringsreglera för att plogning ska kunna genomföras.

Det är stor risk för störningar i kollektivtrafiken under söndagskvällen och måndagen. Var ute i god tid om du ska resa. Ge dig inte ut på vägarna, varken i egen bil eller med kollektivtrafiken, om det inte är nödvändigt.

Den som har möjlighet att jobba hemifrån under måndagen rekommenderas göra det.

Var beredd på att det kan bli elbortfall i områden med luftburna elledningar, vilket även påverkar mobila nät för telekommunikationer. Det finns även risk för nedfallande träd.

Bedömning inför tisdag 22 november

Fortsatta störningar i såväl vägtrafik som den spårburna. Mer och blötare snö ökar risken för att luftledningar till el (inklusive kontaktledningar för spårtrafik) skadas och risken för nedfallande träd ökar. Alla som kan ska arbeta hemifrån även under tisdagen.

För kollektivtrafiken görs lokala bedömningar utifrån snöröjningen, hur Lidingöbanan och lokalbussar kommer fungera under tisdagen är därför osäkert och prognosen ändras utifrån aktuell situation. Pendeltågen kommer även imorgon gå med kraftigt reducerad trafik, cirka 30 procent av den normala kapaciteten. Trafikverket meddelar kraftigt reducerad trafik även för fjärrtågen.

Snöröjning pågår

Vi jobbar med full styrka i 12-timmarspass för att ploga på ön. Ett större pådrag pågick under natten mot söndag, ytterligare ett natten mot måndag och ett nytt startar under måndagskvällen och pågår fram till tisdag morgon, klockan 07.00. Mellan pådragen behöver personalen återhämta sig, därför kan det ibland se ut som att inget händer.

I det här extrema läget behöver vi prioritera röjning av större leder och framkomlighet till vårdboenden och skolor. Vallar och infarter till fastigheter får vänta.

Vi ber om förståelse för att vi inte hinner röja alla vägar i den takt det behövs. Om din gata inte blivit plogad över huvud taget kan du göra en felanmälan via lidingo.se/felanmalan Länk till annan webbplats..

Så kan du hjälpa till

  • Respektera våra arbetsfordon på gatorna så att de kan komma fram och håll säkerhetsavstånd för att undvika olyckor.
  • Tänk på var du parkerar, det är datumparkering under vintern. Om det är möjligt så parkera på din egen tomt. Står din bil i vägen när plogbilen kommer blir snöröjningen mycket svårare, sämre och tar längre tid. Det finns dessutom risk för att din bil blir skadad. Vi kan behöva flytta bilar som står felparkerade.
  • Vinterdäck underlättar betydligt.

Risk för försenad sophämtning

På grund av vädret kan sophämtningen bli försenad. Du kan underlätta sophämtningen genom att låta kärlet stå framme, skotta fram till soptunnan, ta bort snö från locket och se till att locket går att öppna.

Till toppen av sidan