Lyssna
Lyssna
Skriv ut
Dela

Strax dags för vinterdäck

Kallare tider är i antågande. Den 1 december till 31 mars behöver du vinterdäck på bilen, ännu längre tid när det är vinterväglag.

Bildäck med frost på

Krav på vinterdäck 1 december till 31 mars

Bilen måste ha vinterdäck – dubbade eller odubbade – mellan den 1 december och 31 mars om det är vinterväglag. Vinterväglag råder när det finns snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägen, vägrenens väglag räknas också.

Kraven om vinterdäck gäller både tunga och lätta fordon, även utlandsregistrerade. Det är tillåtet att använda dubbdäck under perioden 1 oktober–15 april. Om det är eller befaras bli vinterväglag får du använda dubbdäck även annan tid. Källa: Transportstyrelsen. Länk till annan webbplats.

Guide för att välja vinterdäck

Inga däck har perfekt grepp på alla sorters väglag.

Det viktigaste är körsätt och hastighet, att du har antisladdsystem (som finns i alla moderna bilar), vinterdäck av hög kvalitet och med bra mönsterdjup, och att de bästa däcken sitter bak.

Valet av dubbade eller dubbfria däck måste anpassas till det underlag du brukar köra på och den bil du har. Här är några saker att tänka på:

Det går inte att tillverka däck som har perfekt grepp vid alla sorters väglag. Tänk på att däckets kvalitet och lufttryck påverkar dess egenskaper.

Några saker att tänka på:

  • Dubbdäck ger bättre väggrepp på våt is än dubbfria däck för nordiska förhållanden.*
  • På lös snö har dubbfria däck något bättre egenskaper än dubbdäck.*
  • På rå is och hård snö har dubbade däck och dubbfria däck för nordiska förhållanden likvärdiga egenskaper.*
  • Dubbfria vinterdäck kan sättas på tidigare på säsongen, vilket gör att du är rustad för vinterväglag när den första förrädiska halkan kommer.
  • De bästa däcken ska sitta bak.

* Källa: STRO, The Scandinavian Tire & Rim Organization, Trafikverkets webbplats. Länk till annan webbplats.

En generell tumregel är att om du har en modern bil med antisladd kan du köra med dubbfria däck för nordiska förhållanden. Har du en gammal bil utan antisladd bör du ha dubbdäck, är Trafikverkets råd Länk till annan webbplats..

Till toppen av sidan