Huvudinnehållet startar här

Lyssna
Lyssna
Skriv ut
Dela

Dags för sandsopning - då blir din gata ren

Våren är på intåg och vi börjar nu sopa bort sanden. Som vanligt sopar vi enligt ett roterande schema som i år startar med området kring brofästet och Torsvik.

Karta över Lidingö med datum för när sandsopningen sker var.

Det krävs att det är ihållande plusgrader i luften och i marken samt att all snö har smält bort innan vi startar sandupptagningen. Att sopa rent hela ön beräknas ta fem veckor. För att det ska bli rättvist vilka områden som sopas först och vilka som får vänta till slutet av insatsen, jobbar vi efter ett roterande schema som justeras årsvis.

Generellt gäller områdesindelningen och veckorna som anges i varje område. I år kommer vi dock behöva avvika något från områdesindelningen för att hinna med servicedagar och datumparkeringen som kommer köras oberoende av kartunderlaget och de veckor som anges där.

Tidsplan

Se i tidsplanen när vi kommer och sopar i ditt område. Vi börjar med grovsopning och återkommer till samma område för finsopning, därför kan det se osopat ut innan vi är helt klara.

  • Vecka 15-16: Islinge, Torsvik.
  • Vecka 16-17: Näset, Bo, Rudboda och Elfvik.
  • Vecka 17-18: Sticklinge, Islinge, Torsvik.
  • Vecka 18-19: Baggeby, Bodal, Larsberg, Mosstorp, Dalénum, Herserud och Hersby.
  • Vecka 19-20: Gåshaga, Käppala, Brevik, Mölna, Skärsätra och Gångsätra.
Karta över Lidingö med datum för när sandsopningen sker var.

Karta över Lidingö med datum för när sandsopningen sker var.

Parkera rätt så hjälper du till

Datumparkeringen gäller fortfarande och det är viktigt att den följs för att vi ska komma åt att sopa. Det blir också tillfälligt parkeringsförbud på vissa vägar för att underlätta jobbet. Vi skyltar dessa vägar. Var uppmärksam på skyltarna så sandupptagningen går så smidigt som möjligt, det räcker med en enda felparkerad bil för att hindra sopningen av en väg och försena hela arbetet.

Villaägare kan sopa ut en mindre mängd sand från sina egna tomter – så länge det sker innan vi varit i området och sopat. Har vi redan varit där har du som fastighetsägare ansvar för att se till att sanden försvinner.

Missfärgat vatten

Det kan hända att du får missfärgat vatten i kranen under tiden vi sopar stadens vägar. Det beror på att vi öppnar brandposter för att fylla på sopmaskinerna med vatten som vi spolar vägarna med. När brandposten öppnas frigörs rostpartiklar som finns på insidan av vattenledningarna. Det är rostpartiklarna som tillfälligt missfärgar vattnet och detta är helt ofarligt. Spola lite längre i kranen så försvinner missfärgningen.

Så gör du en felanmälan

Om din gata inte blivit sopad den 22 maj kan du göra en felanmälan på lidingo.se/felanmälan.

Mer information
Till toppen av sidan