Lyssna
Lyssna
Skriv ut
Dela

Våren kommer och sanden ska bort

Vintern går mot sitt slut och vi börjar att sopa bort sanden. Först ut är gång- och cykelbanorna, torg och områden kring centrum. Sedan sopar vi enligt ett roterande schema med start på södra ön.

Karta över Lidingö med datum för när sandsopningen sker var.

Som vanligt städar vi bostadsområdena enligt ett rullande schema så att det blir rättvist vilket området som blir sopat först. Redan under vecka 12 startar vi med vissa städgator, huvudleder och större cykelstråk, där det är möjligt. Sedan fortsätter vi på södra delen av ön.

Vi börjar med grovsopning och återkommer till samma område för finsopning, därför kan det se osopat ut innan vi är helt klara.

Tidplan

  • Vecka 13-14: Centrum
  • Vecka 14-15: Gåshaga, Käppala, Brevik, Mölna, Skärsätra och Gångsätra.
  • Vecka 15-16: Larsberg, Baggeby, Mosstorp, Dalénum, Herserud och Hersby.
  • Vecka 16-17: Sticklinge, Islinge och Torsvik.
  • Vecka 17-18: Näset, Bo, Rudboda och Elfvik.

Datumen är preliminära, sopningen är beroende av vädret och av att sopningsfordonen kommer fram. Om din gata inte blivit sopad den 1 maj kan du göra en felanmälan.

Villaägare kan sopa ut en mindre mängd sand från sina egna tomter – så länge det sker innan vi varit i området och sopat. Har vi redan varit där har du som fastighetsägare ansvar för att se till att sanden försvinner.

Parkera rätt så hjälper du till

Datumparkeringen gäller fortfarande och det är viktigt att den följs för att vi ska komma åt att sopa. Det blir också tillfälligt parkeringsförbud på vissa vägar för att underlätta jobbet. Vi skyltar dessa vägar. Var uppmärksam på skyltarna så sandupptagningen går så smidigt som möjligt, det räcker med en enda felparkerad bil för att hindra sopningen av en väg och försena hela arbetet.

Missfärgat vatten

Det kan hända att du får missfärgat vatten i kranen under tiden vi sopar stadens vägar. Det beror på att vi öppnar brandposter för att fylla på sopmaskinerna med vatten som vi spolar vägarna med. När brandposten öppnas frigörs rostpartiklar som finns på insidan av vattenledningarna. Det är rostpartiklarna som tillfälligt missfärgar vattnet och detta är helt ofarligt. Spola lite längre i kranen så försvinner missfärgningen.

Karta över Lidingö med datum för när sandsopningen sker var.

Klicka på bilden för att se den i större format.

Mer information
Till toppen av sidan