Huvudinnehållet startar här
Lidingö stadsbibliotek
Anna Tärnvik, UNG Läsinspiratör
Lidingö stadsbibliotek har för första gången delat ut det nyinstiftade priset Ung Läsinspiratör. Priset ska uppmärksamma och inspirera öns unga läsare.
2023 års pristagare är Anna Tärnvik, 18 år. Motiveringen lyder så här:
»[…] Anna läser ofta och mycket, och hon läser allt: pappersböcker, e-böcker på läsplatta och ljudböcker via hörlurar. Anna bjuder in alla omkring sig i sin läsning, som en sann läsinspiratör!«.
Här kommer en intervju som Paula Högström gjort med Anna Tärnvik. Paula Högström är den som tagit initiativet till priset, och arbetar som UNG-bibliotekarie på Lidingö stadsbibliotek.
Det finns också tre boktips från Anna längre ner, och några tips till den som vill komma igång att läsa.
Intervjun har tidigare publicerats i Vårt Lidingö, och texten är bearbetad av Carina Granström.
Det var vänner till Anna som nominerade henne, och som berättade om hur Annas läsande är en stor del av att umgås med henne. Enligt vännerna pratar Anna jämt om sin läsning på ett sätt som gjort att de själva har hittat tillbaka till sin fritidsläsning. Det går inte en dag utan att Anna uppdaterar sina kompisar om de böcker hon läser - när de ses eller via sociala medier.
När Anna beskriver sin läskurva från barn till ung vuxen, står det klart att det är mycket som konkurrerar om uppmärksamheten som tonåring.
– Jag läste Harry Potter och Percy Jackson som barn men tappade som många andra fritidsläsnigen under högstadiet. Skolan och telefonen tog mer tid. förklarar Anna.
Men det är också tydligt att det faktiskt går att hitta tillbaka till läslusten. Anna läste fortfarande några böcker på sommarlovet men tänkte att hon inte hann läsa under terminerna, något hon nu i efterhand kallar för ett tankefel. Men under sommaren mellan nian och gymnasiet ändrades detta, då Anna fick ett avgörande boktips: Holly Jacksons »A good girl´s guide too murder«. Hon fick då också låna boken att läsa direkt. Den var på engelska, något som öppnade upp en helt ny bokvärld. Efter det började Anna se till att skapa tid till sin fritidsläsning, och lägga undan telefonen.
Anna läser 3–4 böcker parallellt. Hon läser helst pappersböcker, men om det är en tung bok med många sidor fördrar hon att läsa på läsplatta. Och när hon är i rörelse och det inte går att läsa med ögonen, då finns ljudboken där.
– Jag läser mest på bussen och tunnelbanan på väg till skolan. När jag hoppar av tunnelbanan slår jag på ljudboken i stället!
På frågan om varför Anna läser svarar hon:
– För verklighetsflykten. För att leva flera liv samtidigt och för att jag mår bra av det. Läsning gör mig lycklig.
Vill du veta mer om Anna och hennes läsning? Håll utkik efter vårprogrammet på Lidingö stadsbiblioteks hemsida.
Annas tips till dig som vill komma i gång och börja läsa:
- Prova dig fram! Välj gärna böcker som är annorlunda mot de ni läser i skolan. Det är också bra om du väljer en blandning av olika sorters böcker.
- Du måste inte läsa färdigt böcker du har påbörjat.
- Öppna böckerna innan du bestämmer dig. Kolla hur texten är i boken. Det kan vara bra att börja med luftiga böcker.
Tre boktips från Anna
A good girl’s guide to murder av Holly Jackson
Den första boken i en trilogi av Holly Jackson, min favoritförfattare, som handlar om en 17-årig tjej, Pippa, eller Pip som hon oftast kallas, som bestämmer sig för att utreda ett mordfall som skedde i hennes stad, fem år tidigare. Den påstådda mördaren Sal Singh hittades död, men Pip tror att det finns mer till fallet än så. När hon kastar sig in i mordutredningen avslöjar hon hemligheter, lögner och oväntade plot-twists.
Jag läste första boken i A Good Girl’s Guide to Murder serien för över två år sen, och kan fortfarande inte sluta rekommendera den så fort jag får chansen! Första boken går att läsa som en ”stand-alone”, men för att få reda på alla detaljer skulle jag rekommendera att läsa de andra två böckerna i serien, som verkligen sluter cirkeln på ett så häftigt och detaljerat sätt.
Five feet apart av Rachael Lippincott, Mikki Daughtry och Tobias Iaconis
Berättelsen kretsar kring Stella Grant och Will Newman, två tonåringar med cystisk fibros (CF) som träffas på ett sjukhus. På grund av deras tillstånd måste de hålla ett avstånd på minst sex fot för att undvika korsinfektion. Stella, en regellydig optimist, och Will, en rebellisk konstnär, klickar inte till en början, men bildar så småningom ett starkt band. De bondar över delade upplevelser, drömmar och en önskan att uppleva livet bortom gränserna för sin sjukdom.
Den här boken är helt fantastisk, men samtidigt sorglig. Det är en omöjlig kärlek mellan två ungdomar, och jag kan medge att det här är en av de tre böcker som fått mig att börja gråta (som jag kan komma ihåg i alla fall).
Loveless av Alice Oseman
Berättelsen handlar om en förstaårselev på college som heter Georgia, en ung tjej som aldrig upplevt en romantisk attraktion till någon. När hennes vänner blir besatta av att dejta och vara hitta en partner, känner sig Georgia som en ”outsider”. Hon går med i en teaterproduktion av Shakespeares ”En Midsommarnatts Dröm” i hopp om att finna svar på kärleken och sig själv. På vägen formar hon starka band med de olika personerna i hennes vängrupp, och lär sig om vikten av platonisk kärlek och självacceptans.
Loveless är en välskriven bok, som gick fort att ta sig igenom, som tar upp djupa ämnen, som tex ifrågasättande av sin sexuella läggning, utan att göra det på ett mörkt sätt som kan bli jobbigt att läsa. Jag testade även att lyssna på den som ljudbok, och märkte att det var ett väldigt bra alternativ, när jag inte hade tillgång till själva boken.