Huvudinnehållet startar här

Lidingö stadsbibliotek

Lyssna
Lyssna
Skriv ut
Dela

Söka och låna

Genom biblioteket får du tillgång till fakta och berättelser i många olika former.

Böcker i en bokhylla

På bibliotekets hyllor finns lättlästa böcker, böcker med stor stil, ljudböcker, film och tv-spel. I e-biblioteket kan du ta del av bibliotekets digitala utbud. Via bibliotekets söktjänster kan du hitta utförlig information inom olika områden.

E-biblioteket

Sök böcker och andra medier i bibliotekskatalogen.

Bibliotekskatalogen Länk till annan webbplats.

Släktforskning

Biblioteket erbjuder flera olika söktjänster inom släktforskning. Söktjänsterna är tillgängliga från alla surfdatorer på biblioteket.

Arkiv Digital

Digitalt bildarkiv av de historiska svenska kyrkoböckerna, från 1600-talet fram till 1894, samt de moderna kyrkböckerna utan sekretess från 1895 till 1940.

Riksarkivet

Här kan du söka i Riksarkivets digitala arkiv, register och databaser samt Digitala forskarsalen (tidigare SVAR). Du kan även söka information om arkiv och arkivinstitutioner i Sverige. Här finns bland annat kyrkböcker, Sveriges folkräkning och SCB födda, vigda och döda 1860-1943.

Sveriges dödbok 1860-2017

Information om svenskar som avlidit. Data som redovisas för i stort sett alla är namn, adress, personnummer, dödsdatum, civilstånd, civilståndsdatum, födelse- och dödsförsamling. För kvinnor som varit gifta och avlidit före 1970 finns också flicknamn med.

Sveriges befolkning 1880 och 1910

Uppgifter om de personer som var skrivna i Sverige. Uppgifterna kommer från SCB:s avskrifter av kyrkans husförhörslängder. Följande uppgifter redovisas: för- och efternamn (för kvinnor ibland även flicknamn), födelseår, födelseförsamling eller -land, familjestatus och civilstånd, hushåll, boendeort, boendeförsamling.

Sveriges befolkning 1980 och 1990

Persondata om alla som var skrivna i Sverige i november 1980 och 1990. Uppgifterna kommer från Riksskatteverkets databas över Sveriges befolkning och bygger på den officiella folkbokföringen. Följande uppgifter redovisas: för- och efternamn, gatu- och postadress, födelsedatum, födelseförsamling, boendeförsamling, och fastighetsbeteckning.

Vallonkontrakt

Anställningskontrakt med uppgifter om namn, hemort, yrke och anställningsvillkor för ca 250 valloner som invandrade till Sverige på 1600-talet.

Fastighetsinformation

SFK Online

Det här är Fastighetskalendern i digital form. Här hittar du information om fastigheter och bostadsrättsföreningar. Registret innehåller fastighetsdata, taxeringsvärden samt kontaktuppgifter till bland annat ägare och förvaltare. Söktjänsten är tillgänglig från alla surfdatorer i biblioteket.

Litteratur och författare

Alex författarlexikon

En söktjänst med boktips och presentationer av författare från hela världen. Söktjänsten är tillgänglig från alla surfdatorer i biblioteket.

Bibliotekskatalogen

I bibliotekskatalogen kan du söka efter böcker och andra medier. Se om boken finns inne på biblioteket och på vilken hylla den står.

Bibliotekskatalogen Länk till annan webbplats.

Hittar du inte det du letar efter?

Andra bibliotek

Stockholms stadsbibliotek Länk till annan webbplats.

Biblioteken i Solna Länk till annan webbplats.

Biblioteken i Danderyd Länk till annan webbplats.

Katalogsök, Bibliotek i Stockholms län  Länk till annan webbplats.

Nationella katalogen Libris, KB Länk till annan webbplats.

Legimus, MTM Länk till annan webbplats.

Inköpsförslag

Vi på biblioteket tar gärna emot inköpsförslag på böcker och andra medier.

Lämna inköpsförslag via bibliotekskatalogen. Länk till annan webbplats.

När du gör ditt inköpsförslag är det bra om du lämnar så utförliga uppgifter som möjligt.

Om vi köper in ditt inköpsförslag reserverar vi boken till dig. Då ställer vi undan boken till dig och du får ett meddelande när den finns att hämta på biblioteket. En reservationsavgift på 10 kronor läggs upp på ditt låntagarkonto. Du kan betala avgiften när du hämtar boken. Skriv en kommentar i kommentarsfältet om du inte vill reservera boken.

Om boken inte går att köpa eller om vi bedömer att den inte har allmänt intresse kan vi ta hem den från ett annat bibliotek. Läs mer under Fjärrlån.

Fjärrlån

 

Biblioteket erbjuder dig som låntagare att mot avgift låna in böcker också från andra bibliotek. Denna tjänst kallas för fjärrlån.

Du betalar en avgift för varje bok du fjärrlånar. Avgiften tas ut även om du inte hämtar ut boken. Du får ha max 5 fjärrlån/beställningar samtidigt.

Följande medier kan du inte fjärrlåna via Lidingö stadsbibliotek:

  • böcker som finns på Lidingö stadsbibliotek men som är utlånade, eller som är referenslitteratur (ej hemlån).
  • böcker från högskolebibliotek, institutioner och myndigheter eller specialbibliotek i Stockholm.
  • böcker som Lidingö stadsbibliotek avstått från att köpa av kvalitetsskäl.
  • böcker som är markerade som kurslitteratur, referenslitteratur eller läsesalslån i andra biblioteks kataloger.
  • nya böcker (utgivna i Sverige under det senaste året). Dessa förfrågningar betraktas som inköpsförslag.
  • språkkurser, cd-skivor, ljudböcker, filmer

Så här fjärrlånar du 

Vi på biblioteket lämnar inga garantier för att den bok du önskar låna finns tillgänglig på andra bibliotek. Är det kö får du ibland vänta på ditt fjärrlån, och därför är det bra om du också lämnar besked om när du senast måste ha boken. Är boken utgiven under de senaste åren köps den ibland in, och reserveras för din räkning.

Observera att långivande bibliotek kan kräva in fjärrlån om boken reserveras hos dem. Det innebär att fjärrlånetiden förkortas eller att fjärrlånet inte går att förlänga.

Kontakt
Till toppen av sidan