Huvudinnehållet startar här
Lidingö stadsbibliotek
Sofie Dahlerus, UNG Läsinspiratör 2024
Lidingö stadsbibliotek har för andra året i rad delat ut priset Ung Läsinspiratör på Lidingö. Priset ska uppmärksamma och inspirera öns unga läsare.
2024 års pristagare är Sofie Dahlerus, 17 år. Motiveringen lyder så här:
»Sofies passion för läsning och böcker smittar av sig till vänner och familj. När Sofie pratar om böcker gör hon det inspirerande, engagerande och med en sådan läsglädje att man blir nyfiken på att läsa boken för att sedan få dela sin läsupplevelse med Sofie.
Genom sina boktips har Sofie fått vänner att göra läsning till en del av sin vardag.
Sofie är en läsande förebild utöver det vanliga. Med detta pris vill vi uppmuntra Sofie att fortsätta inspirera till läsning«.
Paula Högström, UNG-bibliotekarie på Lidingö stadsbibliotek, är den som tagit initiativet till priset.
Nedan kan du läsa en intervju med Sofie Dahlerus.
Det finns också tre boktips från Sofie längre ner, och några tips till den som vill komma igång att läsa.
Text och foto: Carina Granberg.
För andra året delar Lidingö stadsbibliotek ut priset Ung Läsinspiratör, som uppmärksammar öns unga läsare. Årets pristagare är Sofie Dahlerus, 17 år.
Hur såg Sofies egen väg in i litteraturen ut?
- Vi hade Barnkammarboken när jag var liten. Den där med en massa låtar. Vi läste och sjöng dem så ofta att jag till slut kunde dem utantill. Bilderboken om den lilla draken Zogg var en annan favorit. Och Verktygsapan, den är ikonisk. Mina föräldrar läste mycket för mig, och då ville jag så småningom läsa själv. Numera läser jag och mina föräldrar lite olika. De läser deckare, och det tycker inte jag är kul alls. Jag läser helst fantasy och sci-fi.
När Sofie beskriver sin läskurva, är det i femte och sjätte klass hon placerar kulmen.
Då hade jag mycket mer tid än vad jag har nu. Det var inte alls lika mycket skola. Men jag skulle säga att jag läser så ofta jag kan nu också, för jag älskar att läsa. Jag tycker det är jättekul.
Jag tycker det är jättekul att få uppleva världen ur så många olika perspektiv.
På frågan om vad läsningen ger Sofie svarar hon:
- Den ger mig definitivt bara njutning. Kan man säga så? Jag tycker det är jättekul att få uppleva världen ur så många olika perspektiv. Att kunna fly till andra världar. Eller åka till andra länder. Jag vet till exempel inte om jag någonsin kommer kunna åka till Ghana, där en av mina favoritböcker utspelar sig.
Och fantasy ligger Sofie extra varmt om hjärtat.
- Jag älskar att komma iväg till den där världen. Personerna är lite mer intressanta i fantasy på något sätt. Och det är en värld som jag vet att jag aldrig kommer att uppleva på riktigt. Det är därför den är så härlig.
Det blir mycket läsning på engelska, då Sofie helst tar till sig texten på originalspråk. Och hon föredrar fysiska böcker. Oftast en bok åt gången. Varje bok som är påbörjad läses klart.
- Ja, tyvärr. Jag måste liksom bara. För tänk om den där tråkiga boken blir bättre?
Och att diskutera böcker som varit bra eller dåliga har Sofie kunnat göra genom att bokcirkla. Hon varit aktiv i flera av bibliotekets bokklubbar genom åren.
- Jag tycker det är så roligt att prata med personer som har samma intressen som jag själv, och att få veta vad andra tycker om en bok. Man får uppleva samma bok på många olika sätt. Och det är ett socialt, roligt sätt att prata med andra. Jag har fått många boktips via bokklubbarna. Det är kul! Och att få ge boktips.
Ny läsinspiration hittar Sofie också i sociala medier, men TikTok har hon numera prioriterat bort.
- Boktipsen där är verkligen bra, men det tar ju tid från att läsa eller plugga. Eller sådant som är viktigare i mitt liv än telefonen.
Förutom den tid som Sofie lägger på skolan har hon också en vardag full av aktiviteter som fotboll, gym och Sjövärnskåren. Hur hittar hon tid till läsning?
- Det blir ofta många korta stunder. Jag skapar tid och prioriterar läsningen. Jag läser alltid på tunnelbanan när jag åker till skolan. Det är ju bästa sättet att få tiden att gå. Och så läser jag alltid på kvällen innan jag ska sova.
Sofies tips till dig som vill komma i gång och börja läsa:
- Ställ dig frågan: Vad tycker jag är roligast att konsumera? Det kan handla om vad du gillar för typ av film eller vad du tycker är mest intressant i sociala medier. Du kan troligtvis hitta något liknande i bokväg.
- Läs på fritiden när du tycker det är kul, och inte behöver läsa det som andra tycker att du borde läsa. Det man läser i exempelvis skolan blir automatiskt lite sämre, för att man känner press. Det blir inte samma känsla när man måste komma ihåg texten för att skriva en analys.
- Be någon du litar på om boktips. Eller någon som du märker har liknande intressen. Och gör inte som jag, tvinga inte dig själv att läsa klart om du inte tycker om boken. Testa hellre något nytt.
Tre boktips från Sofie
The House in the Cerulean Sea – TJ Klune
Fantasy, men inte på ett stereotypiskt sätt med svärd och demoner. Mer realistisk fantasy, skulle jag beskriva den som. TJ Klune får sina karaktärer att verka så äkta. Han skriver verkligen som människor tänker. Och han har ett väldigt vackert språk. Man får fina bilder. En bok som utforskar jämlikhet och frihet, ur ett fantasyperspektiv. Nutida frågor som segregation och om hur man separerar människor, fast man inte tänker på det.
Vända hem – Yaa Gyasi
Historisk roman om två afrikanska halvsystrar. En blir såld som slav till vita män i 1700-talets Ghana och skickas iväg till Amerika. Och den andra blir kvar i Ghana och gifter sig med en slavhandlare. Sedan får man följa generationerna efter dem. Varje kapitel handlar om en ny person. En ättling. Antingen från kvinnan som är kvar i Ghana eller hon som kom till Amerika. Ett väldigt intressant sätt att skriva en bok på.
Aristotle and Dante discover the secrets of the universe - Benjamin Alire Saenz
Om två väldigt olika ungdomar som möts av en slump. Ari som är arg på livet. Han tycker det är jättejobbigt med skolan, och har svårt att acceptera att hans bror sitter i fängelse. Sedan har vi Dante som är konstnärlig och älskar livet. Trots sina olikheter så blir dessa två mycket, mycket nära vänner den där sommaren när de träffas. Och det utvecklas till en relation som de aldrig trodde att de skulle uppleva. Det är väldigt vackert. Vackert språk och fina tankar om livet. Och om att vara ung.