Huvudinnehållet startar här

Lidingö stadsbibliotek

Lyssna
Lyssna
Skriv ut
Dela

Frimärkeskatter – och andra katter

Montage på ett frimärke med kattmotiv.

Inte ett av de riktiga frimärkena som kommer i höst.

Alldeles nyligen berättade Postnord vilka katter som kommer att bli frimärken. Vi passar på att tipsa om några böcker om och med katter!

Vad har en ragdoll från Kiruna, en sibirisk katt från Lund, ett brittisk korthår från Västerås, en devon rex från Stockholm och en huskatt från Kalmar gemensamt? Jo, de fem katterna Fili, Hera, Bengt, Cornelis och Valiant ska bli nya svenska frimärken!

Folk skickade in bilder och motiveringar till PostNords tävling Min katt på frimärke. Länk till annan webbplats. Nu ska de utvalda katterna bli illustrerade och kommer som frimärken i höst.

Se bilder på katterna och läs lite om dem på Postnords hemsida. Länk till annan webbplats.

Nu passar vi på att tipsa om några böcker om och med katter.

Idde och hajen

Idde och den bortsprungna katten


Författare och illustratör: Ellen Ekman.

Genre: Skönlitteratur, Bilderbok.

Målgrupp: 3–6 år.

Serieskaparen Ellen Ekman har gjort två böcker om Idde. I båda förekommer katter.

I Idde och Hajen händer något som Idde knappt kan tro på – hon ska få en helt egen, livs levande varm, fluffig katt. Idde är så glad att hon nästan spricker, och nu är de på väg till katthemmet. På katthemmet bor katter som ingen vill ha, men det låter ju helt tokigt i Iddes öron, hur kan någon inte vilja ha en katt.

I den fristående uppföljaren, Idde och den bortsprungna katten, träffar vi åter igen Idde. Hon känner alla katter som bor i området. Hon vet vad de heter, och var de gillar att bli klappade. Men en dag ser hon en katt hon inte känner igen. En röd med skär nos och vita morrhår. En ny katt i kvarteret. Katten verkar inte hitta hem, den står där vid busken och ser rädd och väldigt ensam ut. Det måste vara en bortsprungen katt! Idde bestämmer sig för att ta saken i egna händer.

Kattspionerna från Rosengård (bokserie)


Författare: Anja Gatu.

Illustratör: Anna Nilsson.

Genre: Skönlitteratur, Illustrerad kapitelbok.

Målgrupp: 6–9 år.

Anja Gatu har hittills skrivit tre böcker om Kattspionerna från Rosengård. De utgår ifrån den lilla katten Samira Karlsson som just flyttat med sin familj till Rosengård i Malmö. Allt är nytt och ovant, men snart träffar hon coola Pälsa som tar henne till spännande platser. Med Pälsa känner Samira att hon vågar allt. Men Samira Karlsson hade inte kunnat ana att hon och Pälsa skulle bli hemliga agenter och ägna sig åt farliga uppdrag.

Om alla katter i världen försvann


Författare: Gernki Kawamura.

Genre: Skönlitteratur.

Målgrupp: Vuxna.

Vår berättares dagar är räknade. Han lever ensam med sin katt, har ingen kontakt med sin familj och var helt oförberedd på doktorns diagnos – han har bara har ett par månader kvar att leva. Men, innan han hunnit börja bocka av sin bucketlist dyker djävulen upp med ett erbjudande: i utbyte mot att en av alla saker i världen försvinner får han en extra dag att leva. Det är början på en bisarr vecka …

Gubbe och katt: En kärlekshistoria


Författare: Nils Uddenberg.

Illustratör: Ane Gustavsson.

Genre: Sakprosa.

Målgrupp: Vuxna.

Det här är berättelsen om hur psykiatern Nils Uddenberg blev med katt fastän han aldrig i livet hade tänkt sig att ha något husdjur. En vintermorgon satt det en, som det skulle visa sig, herrelös katt utanför sovrumsfönstret och tittade på honom med stora runda gula ögon. Sakta men säkert nästlade den sig in i hans liv.

Med sin bakgrund som psykiater kan Nils Uddenberg inte låta bli att fördjupa sig i Kissens själsliv. Har den humor? Är det ens rimligt att tillskriva den mänskliga känslor?

Om katter


Författare: Doris Lessing.

Genre: Skönlitteratur.

Målgrupp: Vuxna.

Doris Lessings långa kärleksfulla förhållande till katter började redan när hon som liten blev bekant med de skygga, halvvilda varelser som strök omkring på farmen i Afrika, där hon tillbringade sin barndom. Fascinationen inför dessa vackra, självständiga varelser bara växte med åren, och många är de katter som hon har delat hem och liv med.

I Om katter finns Doris Lessings berättelser om sina mest älskade katter samlade. Den består av Katter, som kom på svenska första gången 1968 och bland annat innehåller skildringen av katterna på den afrikanska farmen och den klassiska historien om maktkampen mellan de båda utsökt vackra honkatterna Grå katten och Svarta katten, Rufus, berättelsen om en okuvlig katt, utgiven i Sverige till Doris Lessings 70-årsdag, och El Magnifico, som handlar om hennes senaste och kanske mest älskade katt.

Historiska katter


Författare: Erik Fichtelius.

Genre: Facklitteratur.

Målgrupp: Vuxna.

Historiska katter handlar bland annat om katten som kartlade Australien, och katten som utrotade en hel fågelart. Här finns storfräsaren på Youtube och den japanska katten som räddade en hel järnvägslinje, kattborgmästare, bibliotekskatter, sjukhuskatter, modekatter och skolkatter.

Här finns också katten som gjorde ett visst varumärke för kattmat till en miljardindustri, liksom den svenska bondkatt som räddade Sverige från galna ko-sjukan och den okända franska rymdkatten.

Till toppen av sidan