Läs tillsammans
Språket växer i samspelet med andra människor. Låt barnet vara aktivt när ni läser tillsammans och uppmärksamma barnets ord, ljud och gester. Vänta in och följ barnets tempo, intresse och reaktioner så blir bokläsningen extra språkutvecklande.
Välj bok
Välj böcker som barnet tycker är spännande och intressanta och som matchar barnets språkliga nivå. Om det är svårt att välja kan du alltid fråga på biblioteket. Här kan du låna böckerna gratis.
Gör lässtunden mysig
Ha gärna en lässtund varje dag – en lugn stund när ni tittar och läser i böcker. Sitt nära så att ni kan ha kropps- och ögonkontakt, och låt inget annat störa. Ni måste inte läsa en bok från pärm till pärm. Bara att sitta och bläddra och sätta ord på det barnet intresserar sig för är ett bra sätt att bygga språk.
"Pratläs" och titta på bilderna
Ofta kan det vara lättare att fånga barnets uppmärksamhet om du ”pratläser”, alltså berättar med egna ord, och använder olika röster, ljud och gester. Passa på att peka och prata om bilderna. De hjälper barnet att hänga med i berättelsen och ger ännu fler möjligheter att lära in nya ord.
Berätta tillsammans
Låt gärna barnet vara med och berätta när ni läser, till exempel genom att låta barnet fylla i ord och meningar eller svara på frågor. Passa på att bekräfta och bygga ut det barnet säger. På så sätt visar du hur barnet kan utveckla sitt språk. När ni läst en bok flera gånger kanske barnet själv kan berätta hela historien utifrån vad som händer i bilderna.
Läs, sjung och berätta på barnets alla språk
Forskning visar att barn som blir lästa för får större ordförråd och att små barn kan lära sig flera språk samtidigt. Så läs, sjung och berätta på dina och barnets alla språk! Det hjälper barnets språkutveckling.
Häng med Språktåget
Med barnböcker kan du hjälpa barn att utveckla alla delar i språket, som språkförståelse, ordförråd, grammatik och uttal. Fråga på biblioteket efter Språktågets boklistor för tips på passande böcker!