Huvudinnehållet startar här

Lyssna
Lyssna
Skriv ut
Dela

Huvudinnehållet startar här

Vad är RSS och hur fungerar det?

De senaste åren har RSS blivit en standard för att visa webbinnehåll utan att man behöver besöka sidan som innehållet kommer ifrån. Många webbläsare kan nu hantera RSS-länkar och prenumerationer utan krångel.

Vad är RSS?

RSS (även kallat "news feed") är en typ av syndikering som används för att hämta webbsidors innehåll. Ofta består själva innehållet av en rubrik och lite brödtext. Den här tjänst brukar användas på nyhetssidor och bloggar. Genom att prenumerera på en "news feed" kan man få de senaste uppdateringarna i ett sammanfattande format, utan att faktiskt besöka själva källan, det vill säga hemsidan.

Hur använder man RSS?

Generellt sett så är det första man behöver en så kallad RSS-läsare. En RSS-läsare kan vara ett program som är installerat på din dator, eller en webbsida med stöd för RSS-läsning. På samma sätt som du använder ditt e-postprogram, tar du ner "news feeds". Skillnaden är att du bara plockar ner en liten del av själva nyheten (ibland hela artikeln/nyheten).

Hur prenumererar man på en RSS feed?

När du har valt ut en lämplig RSS-läsare behöver du bara bestämma dig för vilken typ av innehåll du vill prenumerera på (gratis så klart). Till exempel, om du är intresserad av att få en sammanfattning samt de senaste publicerade nyheterna på en skola, kan du kolla längst ner på skolans startsida. Här nere hittar du en länk och en symbol för RSS. Klicka på länken och du kommer till vår sida med alla samlade RSS-flöden. Här väljer du vilket du vill prenumerera på och klickar på den länken. Följ sedan instruktionerna som följer.

Hur skaffar man en RSS läsare?

I webbläsaren

Numera klarar webbläsaren ofta av att läsa RSS-länkar. Använder du till exempel Firefox eller Internet Explorer dyker den orange RSS-ikonen upp i huvudet på din webbläsare om du är på en sida som har ett RSS-flöde. Klickar du på den får du olika val om hur du vill spara den.
Den orange RSS-ikonen visas  när sidan har ett flöde du kan spara. Klicka på den för att få upp ett antal val.

Webbtjänster

Vissa gratis webbtjänster, som till exempel Google Reader Länk till annan webbplats. och Netvibes Länk till annan webbplats., kan spara RSS-flöden åt dig så att du lätt kommer åt dem och får överblick.

Ladda ner en RSS-läsare

Du kan också ladda ner och installera en separat RSS-läsare, det vill säga ett program som kan hämta data i RSS-format. Många av dem är gratis och fungerar på en vanlig PC eller Mac.

Gratis fristående RSS-läsare:

Vi ansvarar inte för innehållet på nedanstående sajter. Vi ansvarar inte heller för programmen och deras funktioner. Vi har heller ingen möjlighet att ge användarhjälp. Har du frågor om programmen så måste du vända dig till tillverkaren.

Windows:
Awasum Länk till annan webbplats.
Feed Demon Länk till annan webbplats.
Feedreader Länk till annan webbplats.
News crawler Länk till annan webbplats.

Mac:
NetNewsWire Länk till annan webbplats.

Web
Bloggkoll Länk till annan webbplats.
Bloglines Länk till annan webbplats.

Till toppen av sidan