Huvudinnehållet startar här

Lyssna
Lyssna
Skriv ut
Dela

Oroväckande signaler från elever i Hersby

I samband med skolstart har det skett händelser som upplevts kränkande mellan elever i Hersby gymnasium, i synnerhet mellan treor och de nya ettorna. Skolans ledning och personal har fullt fokus på att få alla elever att känna sig trygga.

Kränkande behandling är inget som skolan accepterar. Vi ser mycket allvarligt på det inträffade och uppmanar elever som känner sig oroliga eller som uppmanats att göra saker som de inte känner sig bekväma med att prata med någon i skolans personal.

Skolans ledning och personal fokuserar nu på att alla elever ska kunna känna sig trygga. Bland annat har vi ökat närvaron av vuxna i skolmatsal och kafeteria. Skolledningen har även flyttat arbetsplatser och sitter nu i anslutning till kafeterian för att ha ännu bättre uppsikt över vad som händer och finnas till för elever som har frågor eller är oroliga. Så fort skolledningen uppmärksammade att aktiviteter av kränkande karaktär hade skett, skickades information till elever och vårdnadshavare och diskussioner inleddes med elevkåren.

Vad har hänt?

Det har under många år förekommit så kallad nollning och nollningsfester utanför skoltid bland ett mindre antal elever, där äldre elever har ”initiering” av nya elever i ettan. Varken skolan eller elevkåren står bakom detta. Elevkåren ordnar i stället en stor insparksfest på lokal dit alla elever är välkomna.

Nollningsfesten som det talats om i media är en privat fest utanför skoltid och utanför skolans lokaler.

Det finns även uppgifter om att elever i årskurs 1 inte får vistas på vissa platser eller ha vissa kläder eller frisyrer. Detta är givetvis inget som äldre elever har rätt att bestämma över. Alla elever får klä sig som de vill och vistas i alla gemensamma lokaler i skolan under skoltid

Vad händer nu?

Skolan har utökad närvaro av skolpersonal vid matsalen och kafeterian. Vi för dialog med elevkåren och de har återkommit med en handlingsplan kring hur de kan bidra till ett positivt skolklimat för alla elever på skolan. Elevkåren besöker bland annat alla klasser i åk 3 för att tydliggöra att även de tar avstånd från allt dåligt beteende och att åk 3 måste ta ansvar för ett positivt klimat.

Skolledningen har också samtal med elever som på ett eller annat sätt har varit inblandade för att bedöma vad som skett och eventuella disciplinåtgärder som Skollagen anger.

Vad har skolan gjort i förebyggande syfte för att motverka kränkande nollningsaktiviteter?

Innan skolstart hade skolledningen ett möte med elevkåren som även bjöds in till uppropet för att välkomna eleverna och bemöta rykten om klädkoder och annat. Elevkåren var också tydlig med att de tar avstånd från sådana företeelser.

Åk 2 och 3 har informerats om vikten av att vara goda förebilder och bemöta alla i skolan på ett positivt sätt.

Åk 1 har informerats om hur skolan ser på kränkande behandling och att eleverna ska prata med en vuxen på skolan om de råkar ut för något.

Vi har också uppmanat eleverna att inte sprida vidare sådant man inte själv har upplevt eller sett eftersom det leder till ryktesspridning och kan bli självuppfyllande.

Är Hersby gymnasium en trygg skola?

Det är den absolut, just nu är det dock uppenbarligen flera i årskurs 1 som inte känner sig trygga på grund av saker som vissa personer ur de högre årskurserna har sagt eller gjort, något som skolan tar på största allvar. Först och främst kommer skolans personal att prioritera närvaro och aktiviteter som kan bidra till att återställa känslan av trygghet för alla skolans elever. Det gäller exempelvis diskussioner i mentorsgrupper, inom undervisningen, på programlagsdag och klassens dag.

Generellt är Hersby gymnasium en av Stockholms tryggaste gymnasieskolor, detta enligt gymnasieregionens trygghetsmätningar. Hela 94 procent av skolans elever svarade att de känner sig trygga i skolan i den senaste undersökningen. Denna studie genomfördes hösten 2023, och en intern enkät som genomfördes under vårterminen 2024 visar liknande resultat.

Hur kommer jag i kontakt med skolledningen om jag har frågor?

Lärare och skolledning prioriterar just nu elevernas trygghet och undervisning och kan därför inte föra dialog med alla som har frågor individuellt.

Vi uppmanar berörda vårdnadshavare och elever att skicka eventuella frågor via Schoolsoft, så kommer skolan att svara antingen direkt via mejl, eller via ytterligare samlade utskick med frågor och svar i Schoolsoft.

Till toppen av sidan