Huvudinnehållet startar här

Lyssna
Lyssna
Skriv ut
Dela

Vuxenutbildningen

Vuxenutbildningen vänder sig till dig som behöver komplettera för behörighet till vidare studier, slutföra din gymnasieexamen, yrkesväxla, lära dig svenska eller studera på vuxenutbildning som anpassad utbildning (Särvux). Vi samarbetar med Vux Norrort där våra elever söker och genomför sin utbildning hos olika utbildningsanordnare i Stockholmsregionen.

Ansökningstider för kurser våren 2024

Lidingö vuxenutbildning har ett samarbetsavtal med Vux norrort där all utbildning inom sfi och vux söks. Utbildningarna genomförs hos anordnare i Stockholmsregionen.

Från och med 9 oktober är kurser sökbara för våren 2024.


Ansökningstider för kurser och kurspaket våren 2024

Sista ansökningsdag

Kursstart

12 november 2023

8 januari 2024

17 december 2023

12 februari 2024

21 januari 2024

18 mars 2024

25 februari 2024

22 april 2024

31 mars 2024

27 maj 2024

För grundläggande kurser (kurser på grundskolenivå) görs ansökan tre veckor innan kursstart.

För sfi kan ansökan göras löpande.

Studie- och yrkesvägledning

Studie- och yrkesvägledare

Vill du komma i kontakt med våra studie- och yrkesvägledare så är du välkommen att mejla eller ringa.

E-post: vuxenutbildning.vagledning@lidingo.se

Telefontider:
Måndag, klockan 09.00–11.00
Telefon: 08-731 32 24

Tisdag, klockan 09.00–11.00
Telefon: 08-731 70 85

Torsdag, klockan 09.00–11.00
Telefon: 08-731 32 24

Vanliga frågor och svar

I Alvis hittar du svar på vanliga frågor.

FAQ, Alvis webbplats Länk till annan webbplats.

Nivåtester hjälper dig hitta rätt kurs

Du som är osäker på dina kunskaper i svenska, engelska, matematik eller naturkunskap kan göra ett nivåtest. Testet visar hur mycket du kan, även om du inte har ett aktuellt betyg i ämnet. Om du till exempel har dyslexi eller koncentrations­svårigheter kan du få ett anpassat test som passar dina behov. Du kan göra nivåtest i ämnena svenska, svenska som andra språk, engelska, matte och naturkunskap.

Nivåtest i svenska som andraspråk

Du kan även göra nivåtest om du har betyg VG, A, B eller C från sfi kurs D.

Nivåtest i matematik

Innan du gör nivåtestet i matematik kan du förbereda dig genom att repetera och fräscha upp dina matematikkunskaper mattecentrum.se. Du får låna miniräknare och formelblad när du kommer till testet. Om du har läst matematik på ett annat språk än svenska får du ha med dig och använda lexikon.

Bokning av test

Om du är osäker på din nivå så kontaktar du någon av oss studie- och yrkesvägledare för att boka ett test.

Testen kan genomföras på distans.


Prövningar

Du kan göra en prövning oberoende av var du är folkbokförd. Du kan enbart göra en prövning hos en huvudman (kommun) eller hos någon skola som anordnar den aktuella kursen eller, när det gäller gymnasiearbete, utbildning inom det kunskapsområde som gymnasiearbetet avser.

För dig som vill läsa in en kurs på egen hand eller vill höja dina betyg görs prövningar. Efter prövningen får du ett betyg på kursen.

För att göra en prövning ska du ha fyllt 20 år eller ha ett examensbevis eller studiebevis från ett nationellt program i gymnasieskolan eller motsvarande utbildning.

Vem kan göra en prövning – och vad kostar det?

  • Du har ett godkänt betyg i kursen sedan tidigare. Prövningen kostar 500 kronor per kurs, som du betalar till skolan.
  • Du har inget betyg i kursen sedan tidigare. Prövningen kostar 500 kronor per kurs, som du betalar till skolan.
  • Du har betyget IG eller F i kursen från kommunal vuxenutbildning. Prövningen är kostnadsfri för studerande inom vuxenutbildningen.

De skolor som ingår i vårt av avtal inom vuxnorrort kan oftast också anordna prövning i kursen. Skolor hittar du via vårt kursutbud – lidingo.alvis.se/. Kontakta skolan för information om anmälan till prövning. Avgiften betalas direkt till den skola där du gör prövningen. Planera din prövning i god tid, eftersom förberedelser inför prövning kan ta mycket tid.

Möjligheten att utfärda slutbetyg i komvux förlängs ytterligare fyra år

På grund av covid-19-pandemin är möjligheten att genomgå prövning begränsad i många kommuner och komvux anordnas i huvudsak som distansutbildning.
Detta gör det svårt för många elever att hinna få slutbetyg från komvux på gymnasial nivå innan den 1 juli 2021. Regeringen har därför beslutat att ett sådant slutbetyg ska kunna utfärdas till och med den 1 juli 2025.

Yrkes- och lärlingsutbildningar

Genom en yrkesutbildning kan du skola om dig eller byta yrke. En yrkesutbildning kan leda dig till en yrkesroll som är efterfrågad på arbetsmarknaden.

Utbildningarna är på gymnasial nivå. Vår kortaste utbildning är fem månader och den längsta 1,5 år. På kort tid kan du vara färdigutbildad och på väg ut på arbetsmarknaden.

Se alla yrkesutbildningar vi erbjuder

Lärlingsutbildning

Lärlingsutbildning passar dig som vill lära dig ett yrke på en arbetsplats. Minst 70% av utbildningen sker på en arbetsplats tillsammans med en handledare.

En lärlingsutbildning innebär att ditt lärande till största delen sker på en arbetsplats. På arbetsplatsen lär du dig yrket med stöd av en yrkesverksam handledare. Den kompletterande teorin som du behöver, läser du i skolan cirka en dag i veckan. Som lärling får du samma kunskaper som den som läser yrkesutbildning i klassrum på skola, men du lär dig i en annan miljö och på ett annat sätt.

På arbetsplatsen förväntas du delta aktivt och anpassa dig efter de arbetstider och rutiner som finns. Det kan till exempel innebära tidiga morgnar på en arbetsplats i en annan del av länet. Din handledare har hela tiden kontakt med skolan och det är skolan som är huvudansvarig för din utbildning. Du får betyg på avslutade kurser och målet med utbildningen är att du erhåller den yrkeskompetens som krävs för att bli anställningsbar.

Hitta och sök till våra kurser, kurskatalogen Alvis Länk till annan webbplats.

Vilket yrke passar mig?

Det finns flera olika områden av yrkesutbildningar och flera olika saker att tänka på när du söker en yrkesutbildning. Vill du jobba med människor, service eller teknik? Vill du ha ett eftertraktat yrke och få jobb direkt efter utbildningen? Våra studie- och yrkesvägledare hjälper gärna dig att träffa rätt. De kan berätta mer om yrkesutbildningarna som finns och arbetsmarknaden som väntar.

Kontakta våra studie- och yrkesvägledare

Sfi – svenska för invandrare

För att kunna läsa sfi på Lidingö behöver du vara folkbokförd på ön och vara minst 16 år gammal. De behöver även ha ett tiosiffrigt personnummer eller samordningsnummer (EU medborgare).

Ansök till sfi

Ansökan till sfi görs via vår kurskatalog. Ansökan görs då till skolor och anordnare utanför Lidingö.

Ansök till sfi, Vuxenutbildningens skolportal Länk till annan webbplats.

Sfi för ukrainare

Ansökan till SFI för ukrainare är nu stängd. Sfi-anmälan var öppen och sökbar under perioden 25 augusti – 15 september 2023.  

Du som bor på Lidingö och som sedan tidigare har beviljats SFI-studier har möjlighet att studera den kurs som du nu är beviljad att läsa. I nuläget finns det inga nya beslut att bevilja nästkommande kurs.  Om du har frågor kring dina studier eller din ansökan, vänligen kontakta: 

E-mail: vuxenutbildning@lidingo.se    

Telefon: 08-731 39 15   

Till toppen av sidan