Huvudinnehållet startar här

Lyssna
Lyssna
Skriv ut
Dela

Alla kan dricka kranvattnet på Lidingö

Från och med den 26 augusti kan kranvattnet användas som vanligt på hela Lidingö. De senaste provresultaten i nordöstra Rudboda visar stabila låga värden. Rekommendationen att koka vattnet hävs därför i området och på hela Lidingö.

De senaste provtagningsresultaten visar att bakteriehalten har gått ner till ett stabilt lågt värde även i nordöstra Rudboda, norr om Norra Kungsvägen. Därför hävs rekommendationen att koka vattnet även på Tistrontunet, Grantunet, Entunet, Almtunet, Syrentunet, Grönbyvägen, Furutunet, Geddebergsvägen, Idetunet, Lärktunet, Talltunet och Södergarnsvägen 2-4.

Därmed har hela Lidingö tillgång till dricksvatten av bra kvalitet.

Vad händer nu?

Vi fortsätter att jobba aktivt för att behålla de låga värdena och säkerställa vattenkvaliteten genom att spola och kontrollera flödena i vattenledningssystemet. Den extraordinära händelsen med koliforma bakterier i dricksvattnet kommer att utvärderas.

– Vi beklagar den olägenhet det här har inneburit. Vi gör allt vi kan för att säkerställa att alla på Lidingö ska ha tillgång till vatten av bra kvalitet. Nu kommer vi jobba för att förebygga att en liknande situation uppstår, säger Adriana Buzea, chef för tekniska förvaltningen.

Bakgrund

Vid en rutinkontroll i slutet av juli spårades så kallade koliforma bakterier i dricksvattnet på Lidingö. Som en försiktighetsåtgärd rekommenderade staden den 24 juli att allt dricksvatten skulle kokas. Den här typen av koliforma bakterier orsakar inte sjukdom, kommer inte från avföring och inga sjukdomsfall med koppling till vattnet har konstaterats på Lidingö. Stillastående vatten och hög vattentemperatur är den mest sannolika orsaken till bakterieförekomsten.

Ett omfattande utrednings- och åtgärdsarbete har pågått i nära samarbete med nationella myndigheter. Dricksvattenledningarna har spolats systematiskt för att öka omsättningen på vattnet, spola bort bakterier och kyla ner vattentemperaturen. Mängder av vattenprover har tagits, särskilt i områden där bakterier funnits i vattnet. Hersby vattentorn, som är en del av ledningsnätet, har tömts och rengjorts.

Den 8 augusti hävdes rekommendationen att koka dricksvattnet på stora delar av Lidingö. Den 12 augusti hävdes den också i området söder om Norra Kungsvägen i Rudboda och den 19 augusti i den nordvästra delen av Rudboda.

Till toppen av sidan