Frågor och svar
Om provtagning och andra åtgärder
Vad var det som hände med vattnet och när?
Vid en rutinkontroll upptäcktes förekomst av bakterier som inte ska finnas i Lidingös dricksvatten. Bakterierna är inte farliga, men som en ren försiktighetsåtgärd gick vi ändå ut med rekommendationen över hela Lidingö att tills vidare koka det vatten man dricker, använder till matlagning och tandborstning.
Den månatliga rutinkontrollen skedde den 22 juli, provsvaren kom den 24 juli, och vi vidtog då omgående åtgärder. Vi gick ut med information till allmänheten vid 18-tiden onsdag 24 juli.
Vilka åtgärder har vidtagits?
Vi har arbetat med flera olika åtgärder samtidigt för att säkerställa vattenkvaliteten. Bland annat har vi spolat ur vattenledningarna systematiskt utifrån ett spolningsschema, dygnet runt, för att spola ur så många bakterier som möjligt ur systemet. Spolningarna hjälper också till att kyla temperaturen generellt i ledningarna. Om temperaturen överstiger 15 grader Celsius i vattenledningarna och i kombination med stillastående vatten, skapas en gynnsam miljö för tillväxt av koliforma bakterier. Dessa risker har även funnits tidigare år, men har gett utslag i år.
Varför vidtogs inte mer drastiska åtgärder så att vattnet skulle vara drickbart snabbare?
Till exempel klorering?
VAKA rekommenderade att vi inte skulle klorera vattnet. Klorering skulle kunna göra mer skada än nytta, det blir mat till övriga bakterier och kan också vara skadligt för dialyspatienter.
Nya prover har tagits fortlöpande för att se var och i vilken omfattning bakterier förekom och för att mäta effekten av genomförda åtgärder. Vi har också tömt Hersby vattentorn på vatten. Vattentornet är en plats där proverna visat på högst förekomst av bakterier. Vattentornet har rengjorts och spolats och det har gett positiv effekt. Nationella Vattenkatastrofgruppen (VAKA) som vi haft löpande kontakt med har informerat oss om andra kommuners erfarenheter av liknande problematik och har haft kokningsrekommendationer i cirka 2 månader. Under den löpande dialogen med VAKA:s experter har vi både informerat dem om vidtagna åtgärder och fått bekräftat att vi har agerat snabbt och korrekt. Vi har också stämt av provtagningsresultat och typat bakterierna snabbt.
Varför tog det så lång tid innan ni fattade beslutet att delvis häva rekommendationen om kokning?
Vi ville vara säkra på att Lidingöborna inte blir sjuka av vattnet och ha två på varandra följande prover med resultat som låg en bra bit under 10 koliforma bakterier per 100 ml vatten.
Har ni tagit prover i hela ledningsnätet eller bara delar?
I hela ledningsnätet, på utvalda och strategiska punkter för att få en representativ bild av dricksvattenkvaliteten. Vi har undersökt inkommande vatten till staden men också hur vattenkvaliteten ser ut i våra vattentorn och hos användare runt om på ön. Provtagningar har skett enligt ett rullande schema.
Våra rutinprovtagningar görs en gång i månaden, vi mäter på samma punkt över flera årstider och flera år.
Hur kommer ni att jobba med provtagning nu närmast?
Vi fortsätter att ta täta prover över hela ön för att säkerställa vattenkvaliteten.
Varför har ni inte löpande redovisat resultaten? Kan man ta del av dessa?
De högsta provresultaten har legat på nivåer mellan 20 -77 bakterier per 100 ml vatten. Varje enskilt provresultat ger inte en rättvisande bild utan är underlag för analys av hela provserier och många olika platser. Utifrån detta har vi kunnat skapa en helhetsbild av läget i vårt va-nät och det är det vi har redovisat.
Om värden
Vilka gränsvärden gäller för koliforma bakterier i dricksvatten?
Dricksvattenföreskrifterna (LIVSFS 2022:12) som Livsmedelsverket har antagit utifrån Europaparlamentets och rådets direktiv (EU) 2020/2184 anger att gränsvärdet för förekomst av koliforma bakterier ska vara mindre än 1. Syftet med lagstiftningen är att skydda och att ingen ska bli sjuk av vattnet. En skärpning av föreskrifterna trädde i kraft den 1 januari 2023. Gränsvärdet ändrades då från <10 koliforma bakterier/100 ml vatten till <1.
Hur ser värdena ut i nordöstra Rudboda där kokrekommendationen släpptes sist?
De ligger mellan 0 och 6 bakterier per 100 ml vatten.
Var och när såg ni först att värdena var "dåliga"?
Det var på några spridda platser på ön, i samband med en rutinkontroll den 22 juli, resultatet fick vi den 24 juli.
Hur höga var värdena inledningsvis?
Det var lite olika på olika platser, de högsta värdena uppmättes vid områden i Hersby och vid de så kallade tunen i Rudboda samt i Södergarn, som högst 77 i Hersby vattentorn och 65 vid Södergarn.
Hur kommer det sig att värden har varit olika på olika sidor om en väg?
Även om det är ett och samma ledningsnät för hela Lidingö kan det vara olika vattenledningar som går fram till olika områden. Det spelar också in hur vattenflödena går.
Hur höga värden har det handlat om under tiden från 24 juli fram till nu?
Värdena har varierat både på olika platser på ön och växlat över tid (mellan 1 och 77) men efter en rad efterföljande prover har värdena stabiliserat sig på en stabil låg nivå.
Hur höga värden av koliforma bakterier finns det i vårt ledningsnät normalt?
Det normala är att det inte förekommer koliforma bakterier alls, i samband med rutinkontroller.
Vad hade vi för värden i vattnet innan sänkningen av Livsmedelsverkets gränsvärde?
Det normala är att det inte finns någon förekomst av koliforma bakterier i ledningsnätet. Vid enskilda punkter och tillfällen har det förekommit påvisade koliforma bakterier under de senaste tio åren. Men inte i samma omfattning och utbredning som det nu gjort.
Har vi druckit ”dåligt” vatten länge innan det nya gränsvärdet sattes?
Nej. Som jämförelse kan nämnas att för privata brunnar tillåts värden upp till 500 koliforma bakterier per 100 ml vatten.
Hur säkert är det att de nya värdena håller, kan förbättringen vara tillfällig?
Vi har hävt kokningsrekommendationen i de områdena där resultaten av flera påföljande provtagningar har visat stabila värden. Vi följer utvecklingen noga.
Orsak eller källa
Vad var orsaken till bakterieförekomsten? Har ni hittat källan?
Orsaken till bakterieförekomsten är mest sannolikt stillastående vatten under sommaren och hög vattentemperatur. Att det varit lika varmt och lika stillastående tidigare somrar behöver inte betyda att ytterligare någon orsak har bidragit till att bakterier växt till sig just nu. Bakterier kan växa till under vissa förhållanden men behöver inte göra det. Bakterieförekomsten upptäcktes inte på en specifik plats utan på några spridda ställen på ön.
Är det sänkningen av Livsmedelsverkets gränsvärde från <10 till <1 koliform bakterie som gör att vattnet inte varit ok?
Nej, inte direkt. De nya gränsvärdena innebär att man vid passerat gränsvärde behöver göra orsaksutredningar och riskbedömningar. Det har vi gjort i detta fall.
Är det gamla ledningar som orsakar att problemen med bakterier uppstått?
Den mest troliga orsaken är låg omsättning och höga temperaturer. Om det finns något samband med ledningsålder eller vissa material är något som en fördjupad utredning får visa.
Har det varit någon eller några läckor någonstans?
Nej, vi har gjort läcksökningar och det har inte funnits någon läcka. Vi har inte haft någon yttre påverkan på vattenledningarna som skulle kunna ha orsakat förekomsten av koliforma bakterier. Vi har typat samtliga vattenprover och sett att vattnet inte innehåller några sjukdomsframkallande bakterier eller bakterier som kommer från avföring.
Tappställe
Varför fanns det inte tappställe med dricksvatten?
Vid mikrobiologisk förorening med kokningsrekommendation förväntas alla, både hushåll och verksamheter, kunna klara sig genom egen kokning av dricksvatten. Ingen utkörning av tankar har därför skett.
Bakterierna var inte av en typ som framkallar sjukdom. Vad orsakar de då om inte sjukdom? Kan man bli dålig i magen utan att det klassas som sjukdom?
Koliforma bakterier är ett samlingsnamn för en grupp bakteriearter som kan finnas i tarmen hos människor och djur. Många koliforma bakterier förekommer också naturligt i jord, vatten och på växter. Bakterierna är inte av en typ som framkallar sjukdom, men är indikatorer på att det råder sådana förhållanden där även andra bakterier skulle kunna trivas och växa. De koliforma bakterier som spårats i dricksvattnet är inte farliga och kan inte framkalla sjukdom. Man kan inte bli dålig i magen av koliforma bakterier. Kokning av dricksvatten rekommenderas som en försiktighetsåtgärd på grund av att gränsvärdet för koliforma bakterier överskrids på några få ställen på Lidingö.
Om hur vi kommunicerar
Varför gick det inte ut ett VMA, Viktigt meddelande till allmänheten?
VMA går ut om det råder akut hot mot liv, hälsa, egendom eller miljö. Vi valde att gå ut med ett myndighetsmeddelande via radion Radio Stockholm P4. Det är ett system för att varna människor om att något har hänt men som inte akut hotar liv, hälsa, egendom eller miljö. Enligt MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, kan myndighetsmeddelande användas vid till exempel:
- Rekommendationer att koka vatten, på grund av vattenläcka eller misstanke om bakterier i dricksvattnet
- Var man kan hämta vatten, vid problem med dricksvattenförsörjningen
- Störningar i skolskjuts, vid extrema väderförhållanden
- Eldningsförbud, vid torka.
Varför skickades inte sms ut vid kokningsrekommendationen?
Normalt skickas sms endast ut i samband med ett VMA, vilket inte var aktuellt i det här fallet. VMA skickas bara om det är fara för liv och hälsa. Ett så kallat myndighetsmeddelande gick däremot ut via radion Radio Stockholm P4. Myndighetsmeddelanden används för att varna människor om att något har hänt men som inte akut hotar liv, hälsa, egendom eller miljö. Det kan användas vid till exempel rekommendationer att koka vatten, på grund av vattenläcka eller misstanke om bakterier i dricksvattnet.
Det finns i vissa situationer möjlighet att skicka adressbaserade sms i samband med myndighetsmeddelande om det gäller ett mindre geografiskt område, tex ett visst område på Lidingö. Då sms i det här fallet skulle gälla hela Lidingö skulle det ha inneburit över 20 000 adresser. Krisledningens bedömning var därför att det inte var aktuellt i proportion till läget.
Varför används inte den sms-grupp som finns för meddelanden om vattenavstängningar?
SMS-gruppen är inte är lämplig för den här situationen. Tjänsten är utformad endast för meddelanden om vattenavstängningar, inte andra typer av meddelanden. Endast de som är abonnemangskunder hos Lidingö VA och avfall kan anmäla sig till tjänsten. Tjänsten har inte alltid visat sig pålitlig.
Övrigt
Kommer staden att ersätta Lidingöborna ekonomiskt i samband med denna händelse?
Nej, vi kan inte sänka avgiften för vatten och avlopp, eftersom kunderna hela tiden haft tillgång till vatten för disk, tvätt och dusch och även kunnat dricka vattnet efter kokning. Vi beklagar att Lidingöborna har rekommenderats att, som en försiktighetsåtgärd, koka dricksvattnet under en begränsad tid.
Det är Lidingö stads skyldighet enligt lag att tillhandahålla bland annat dricksvatten till invånarna.
Avgift tas inte ut bara för dricksvattenförsörjning till fastigheter utan även för hantering av spillvattenavlopp från fastighet, hantering av dag- och dränvatten från fastigheten och hantering av dagvattenavlopp från gator, vägar och andra allmänna platser. Allt detta ska utföras till självkostnadspris och varje år visa ett 0-resultat. Uppstår ett överskott i verksamheten kan avgiften sättas ner under en period, uppstår ett underskott så höjs avgiften en period.