Ibland blir det tokigt och soporna kan inte tömmas som de ska. För att hjälpa dig förstå orsaken lämnar sophämtaren en kärlhängare på kärlet där de bockat i en lista med vad som var felet, exempelvis "för tungt kärl". Här förklarar vi vad felen innebär.
Felplacerat kärl
Behållare ska placeras vid fastighetsgräns, så nära sopbilens stannställe som möjligt. För kärl får gångavståndet till sopbilens närmaste stannställe vid hämtningstillfället inte överstiga fem meter. Kärlet ska stå på ett hårt och plant underlag och det får inte finnas några hinder på dragvägen till sopbilen. Om kärlet inte är placerat enligt regelverket måste fastighetsägaren ställa kärlet rätt och beställa extratömning för att få tömt innan nästa tömningstillfälle.
Dåligt underlag
Kärl måste senast klockan 06.30 på tömningsdagen stå uppställda på hårt och plant underlag. Det innebär att det inte är tillåtet att ha kärlet på grus, gräsmatta eller annat ojämnt underlag. Anledningen till det är att ojämnt underlag gör kärlet tungt att rulla vilket försämrar arbetsmiljön för våra sophämtare. Se därför till att ställa fram kärlet inför sophämtning.
Dragvägen har trappor, kanter eller brant lutning
Det får inte förekomma trappsteg, kanter, trösklar eller brant lutning på vägen från kärlets uppställningsplats till sopbilen. Om det gör det måste fastighetsägaren själv flytta kärlet till en godkänd uppställningsplats senast klockan 06.30 på tömningsdagen.
Felvänt kärl
Kärlet ska senast klockan 06.30 på tömningsdagen vara vänt med handtaget och hjulen utåt så att det är lätt för sophämtaren att hämta och rulla kärlet till bilen.
Hinder
Det är viktigt att det är gott om utrymme på dragvägen från kärlet till sopbilen. Bredden på dragvägen bör vara minst 1,5 meter för att inte riskera att skada närliggande byggnad eller fordon. Om det finns grind eller om kärlen står i skåp ska dessa vara lätta att öppna och låset måste sitta i arbetshöjd. Om vägen varit blockerad på grund av anledning som fastighetsägaren kan råda över sker hämtning först efter extra beställning.
Felsorterat avfall
Det är bara tillåtet att slänga det avfall som ingår i abonnemanget i respektive behållare. Vid osäkerhet på hur ett visst avfall ska sorteras går det att vända sig till sorab.se/sorteringsguiden eller till kundcenter. Om sophämtaren inför tömning upptäcker att behållaren innehåller felsorterat avfall kommer kärlet inte att tömmas. Fastighetsägaren ansvarar själv för att sortera avfallet rätt samt beställa extratömning om tömning önskas innan nästa tömningstillfälle. Om sophämtaren upptäcker att avfallet var felsorterat först efter att det tömts i sopbilen har Lidingö stad rätt att ta ut en felsorteringsavgift enligt gällande taxa.
Överfull behållare
Kärl får inte fyllas mer än till kanten, lock ska kunna stängas helt. Bara det avfall som ligger i behållare som ingår i abonnemanget hämtas om ingen ytterligare beställning gjorts i förväg.
Fastighetsägare till småhus kan beställa betalsäckar som lämnas bredvid kärlet och hämtas vid ordinarie tömning om mer avfall än normalt beräknas uppstå. Om extra avfall finns som inte ligger i betalsäck, hämtas det först efter extra beställning.
Fastighetsinnehavare till flerbostadshus kan beställa extrahämtning mot särskild avgift om mer avfall än vad som ingår i abonnemanget lämnas.
Vid upprepade avvikelser om överfulla behållare har avfallsansvarig nämnd rätt att besluta om vidare åtgärder som exempelvis justering av abonnemanget.
Tung behållare
Kärl får inte vara för tunga vid tömningstillfället eftersom det utgör en arbetsmiljörisk för sophämtaren. Om sophämtaren bedömer att kärlet är för tungt för att tömmas åligger det fastighetsägaren att packa om avfallet och beställa extratömning.
En stor del av restavfallets vikt utgörs ofta av matavfall, därför är det viktigt att ha ett abonnemang för separat utsortering av matavfall. Matavfallet hämtas alltid i små kärl (a 140 liter) för att det inte ska bli för tungt. Tänk på att krama ur så mycket vätska som möjligt ur matavfallet innan det slängs för att minska vikten.
Kärl för trädgårdsavfall riskerar att bli för tunga om de fylls med en stor mängd fallfrukt. Tänk därför på att inte slänga för stora mängder fallfrukt åt gången.
Halt/snö
Det är viktigt att det är lätt för sophämtaren att dra kärlet från dess uppställningsplats till sopbilen. Se därför till att underlätta detta genom att skotta och sanda under vintertid. Om det inte är skottat så att kärlet kan dras kommer kärlet tömmas först efter att fastighetsägaren skottat samt beställt extratömning.
Vegetation
För att underlätta för sophämtaren som ska dra kärlet är det viktigt att det inte finns högt gräs, buskar eller träd i vägen för dragvägen till sopbilen. Se därför till att hålla dragvägen fri från vegetation.
Fastfruset avfall
Avfall som är fastfruset och inte lossnar vid ordinarie tömning har sophämtaren ingen skyldighet att ta loss. Ett sätt att hindra att avfallet fryser fast i kärlet är att hålla kärlet rent samt att krama ur så mycket vätska som möjligt ur blött avfall innan det slängs.