Huvudinnehållet startar här

Lyssna
Lyssna
Skriv ut
Dela

Kulturmiljöprogrammet godkänt i nämnden

Lidingös nya kulturmiljöprogram, som pekar ut särskilt värdefulla kulturmiljöer, har justerats efter samråd och godkänts i miljö- och stadsbyggnadsnämnden. Den 21 oktober planeras programmet antas i kommunfullmäktige.

Lidingö har ett rikt utbud av värdefulla kulturmiljöer, som utgör en viktig del av stadens identitet och vårt gemensamma kulturarv. Kulturmiljöerna speglar öns historia och hur de människor som bott på Lidingö tänkt, levt och utformat Lidingös karaktärsdrag.

Kulturmiljöprogrammet från 1990 har under året setts över för att bedöma vilka områden som fortsatt är särskilt värdefulla och om nya behöver läggas till. Arbetet har resulterat i nya beskrivningar och värderingar som ska ersätta det tidigare programmet.

Justerat efter synpunkter

Förslaget till nytt kulturmiljöprogram ställdes ut för samråd 21 mars–7 maj 2024. Totalt inkom 37 yttranden. Viss yttranden har varit önskemål om att ta bort eller lägga till områden i programmet. Kulturmiljöprogrammet har i vissa fall tolkats som en belastning för fastighetsägare, medan det egentligen bara är ett tydliggörande av vad som redan gäller enligt plan- och bygglagen. Många synpunkter har också innehållit positiv respons på kulturmiljöprogrammet.

Programmet har justerats något utifrån de inkomna synpunkterna. Till exempel har Västra Bosön och Oskarsvägen samt områdena Storkvägen och Järpstigen i stadsdelen Mosstorp tagits bort, medan kvarteret Gärdet och kvarteret mellan Ängsvägen och Myrvägen i Lidingö Villastad lagts till. Vissa Lidingökvarter har under årens lopp förlorat de egenskaper som gjorde dem kulturhistoriskt värdefulla i förra inventeringen.

–Vi är tacksamma för alla synpunkter vi fått in. Nu har vi ett gediget och väl underbyggt kulturmiljöprogram, framtaget tillsammans med byggnadsantikvariska experter, vår referensgrupp och Lidingöborna. Genom det nya programmet ska vi vårda öns karaktär bättre, vi har ett ansvar att skydda Lidingö, säger Birgitta Sköld (LP), ordförande i miljö- och stadsbyggnadsnämnden.

Alla inkomna yttranden, stadens bemötande och gjorda justeringar redovisas i samrådsredogörelsen.

Vad innehåller programmet?

Kulturmiljöprogrammet består av två delar. Dels en handledning för fastighetsägare och beslutsfattare, där lagar och regler sammanfattas på ett lättillgängligt sätt. Där finns konkreta råd till fastighetsägare inom ett särskilt kulturhistoriskt värdefullt område och beskrivet vad som är tillåtet att göra.

Den andra delen är en bebyggelsehistorisk beskrivning av de områden som anses kulturhistoriskt särskilt värdefulla, och varför de är speciella. Med den vägledningen blir det enklare för husägare att vårda de särdrag som utmärker området och för stadens tjänstemän att handlägga bygglov och detaljplaner.

Det nya kulturmiljöprogrammet har tagits fram i nära samarbete med externa bebyggelseantikvarier och representanter från fastighetsförvaltare, villaägare och Lidingö Hembygdsförening.

Den 21 oktober 2024 förväntas det nya kulturmiljöprogrammet antas i kommunfullmäktige.

Till toppen av sidan