Huvudinnehållet startar här
Ny tillsynsplan för miljö- och hälsoskydd antagen
Miljö- och stadsbyggnadsnämnden har antagit en tillsynsplan för 2025 och en behovsutredning för 2025–2027. En effektiv tillsyn inom miljö- och hälsoskydd och livsmedelskontroll ska skydda miljön och folkhälsan.
Enligt miljötillsynsförordningen och livsmedelsförordningen är staden skyldig att noggrant utreda tillsynsbehovet inom sina ansvarsområden. Behovsutredningen, som sträcker sig över tre år, baseras på lagstiftning, miljömål, antalet verksamheter och deras risker samt tillsynsintervall.
Tillsynsplanen förklarar hur kontroller och uppföljningar inom miljö- och hälsoskydd samt livsmedelskontroll ska prioriteras under det kommande året. Målet är att ge de mest kritiska områdena tillräcklig uppmärksamhet, använda resurserna effektivt och bidra till en hållbar utveckling.
Prioriteringar för 2025
Hälsoskyddstillsyn
Fokus på skolor, bassängbad och verksamheter med risk för blodsmitta. Fastighetsägaretillsyn med fokus på energi, legionella och radon.
Miljöskyddstillsyn
Inriktning på miljöfarliga verksamheter, särskilt energi, avfall och dagvatten. Tillsyn av förorenad mark och äldre industriområden. Provtagning av luft, vatten och PFAS samt tillsyn inom naturreservat och strandskyddat område.
Livsmedelskontrollen
Fokus på verksamheter som serverar mat till känsliga konsumenter, att korrekt och enkel information finns, samt förpackningsmaterial.
Även kris- och beredskapsarbete prioriteras i spåren av de senaste årens händelser och i beredskap inför nya.
– Den nya tillsynsplanen är ett viktigt steg för att säkerställa att Lidingö fortsätter att vara en trygg och hälsosam plats att bo på, med en hållbar och välmående miljö. För att minska negativ påverkan på Lidingös vattenområden kommer vi under 2025 att fokusera på tillsyn av dagvattennätet och verksamheter i Kyrkviken,” säger Birgitta Sköld (LP), ordförande i miljö- och stadsbyggnadsnämnden.
Kontroll och uppföljning
Stadens miljö- och hälsoskyddsenhet har ett myndighetsansvar och besöker samt följer upp olika verksamheter för att se till att regler, rutiner och egenkontroll efterlevs. Det kan till exempel innebära att hålla miljöer rökfria och rena samt att förhindra buller, fukt, mögel och smittorisker.
När det gäller livsmedelsverksamheter kontrolleras butiker, restauranger, bagerier, gatukök, skolor och förskolor. Inspektioner och provtagningar görs regelbundet och följs upp vid behov. Syftet är att ingen ska bli sjuk eller vilseledd.