Huvudinnehållet startar här
Stort kliv uppåt för Lidingö i miljörankning
I Aktuell Hållbarhet och Miljöbarometerns ”Sveriges miljöbästa kommun” tar Lidingö ytterligare ett rejält kliv uppåt och hamnar på plats 36 av 290 i årets kommunrankning. Det är en förbättring från plats 98 förra året och en klättring från plats 212 på fyra år.
Kommunernas klimat- och miljöarbete har utvärderats utifrån aktiviteter och ambitionsnivå inom flera områden som har betydelse för omställningen till ett hållbart och fossilfritt samhälle.
Lidingö stad förbättrar sitt resultat inom flera tidigare och nya frågeområden. Till exempel samverkar staden med externa parter för att sänka utsläppen från transportsektorn och har ett systematiskt arbete för att alla medborgare ska ha möjlighet att använda avfallssystemet. Ett åtgärdsprogram finns för att begränsa antalet personer som utsätts för buller och stadens miljöbudget har ökat.
Under 2023 påbörjade staden bland annat ett arbete med industriell symbios, ”Någons spill blir någons resurs.” En nano-utbildning togs fram för stadens anställda kring de 17 målen i Agenda 2030 och Lidingös utsläppsutrymme identifierades i förhållande till den globala koldioxidbudgeten. Lidingö är dessutom en av tre kommuner i Sverige med mindre än 1 ton växthusgasutsläpp per invånare och en av åtta kommuner som släpper ut mindre än 1 ton koldioxid, sett över en femårsperiod.
– Andelen skyddad natur på Lidingö har sedan ifjol ökat med 75 procent, genom bildandet av det nya naturreservatet i Sticklinge och en utökning i Långängen-Elfvik. Det är en stor insats för att främja den biologiska mångfalden men också en viktig klimatanpassningsåtgärd. Grönytor spelar en vital roll för att sänka temperaturen under värmeböljor och för att öka förmågan att ta emot stora regnmängder vid skyfall, säger Anders Paulsen (LP), kommunalråd och vice ordförande i kommunstyrelsen.
Faktabaserat resultat
Det är 16:e året i rad som ”Sveriges miljöbästa kommun” genomförs. Utvärderingen består av tre delar; tidningen Aktuell Hållbarhets enkät till kommunerna, aktuella data från källor som Vattenmyndigheten, SCB, SKR:s databas Kolada, Djurens rätt och Avfall Sverige, samt nyckeltal om klimatdata.
– Vi vill inte bedriva plakatpolitik eller genomföra orealistiska symbolåtgärder. Det viktiga på Lidingö är att klimatpolitiken är genomförbar och har effekt. Att Lidingö klättrar i flera miljörankningar är ett tydligt kvitto, säger Daniel Källenfors (M), kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande.
Lidingö har klättrat stadigt i de senaste årens kommunrankningar och är med årets skutt uppåt 36:e miljöbästa kommun i Sverige. I gruppen storstäder och storstadsnära kommuner hamnar Lidingö i år på plats 13 av 46 och på plats 10 av 26 kommuner i Stockholms län. Även detta är klara förbättringar jämfört med tidigare år.
– Vi har ett målmedvetet och strategiskt klimat- och miljöarbete i Lidingö stad, med fokus på att begränsa vår klimatpåverkan och att bidra till rika natur- och vattenmiljöer. Det är så klart superkul att det också gett effekt på vår placering i Aktuell hållbarhets kommunrankning, säger Anna Granström, klimat- och miljöstrateg i Lidingö stad.
Fortsatt utveckling
Det finns förstås utrymme för utveckling och ett ännu bättre klimat- och miljöarbete. För Lidingö stads del handlar det om att ta fram en våtmarksplan med tydliga riktlinjer för restaurering av dikade våtmarker och anläggning av nya inom kommunens areal. Staden behöver också börja ställa krav på gränsvärden för koldioxidutsläpp vid nybyggnation, liksom krav på demonterbarhet vid nybyggnation och större ombyggnationer av kommunägda lokaler och bostäder. Det är bygg- och anläggningsarbeten som står för den största delen av stadens konsumtionsbaserade koldioxidutsläpp.
Årets kommunrankning toppades av Eskilstuna, följt av Malmö och Helsingborg.