Huvudinnehållet startar här

Lyssna
Lyssna
Skriv ut
Dela

Då sandsopar vi 2024 – vecka för vecka

På grund av ett oväntat väderomslag har 2024 års plan för sandsopning på Lidingö fått justeras. Insatsen startar vecka 15 i Torsvik och beräknas pågå i fem veckor.

Se karta och tidsplan över när vi sopar i respektive områden.

Karta över Lidingö med datum för när sandsopningen sker var.

Det krävs att det är ihållande plusgrader i luften och i marken samt att all snö har smält bort innan vi startar sandupptagningen. Att sopa rent hela ön beräknas ta fem veckor. För att det ska bli rättvist vilka områden som sopas först och vilka som får vänta till slutet av insatsen, jobbar vi efter ett roterande schema som justeras årsvis.

Generellt gäller områdesindelningen och veckorna som anges i varje område. I år smygstartade sandupptagningen på huvudcykelstråket och övriga gångvägar redan under vecka 13, för att sedan sättas på paus under vecka 14 och återupptas vecka 15. Detta på grund av ett oväntat väderomslag.

Tidsplan

Se i tidsplanen när vi kommer och sopar i ditt område. Vi börjar med grovsopning och återkommer till samma område för finsopning, därför kan det se osopat ut innan vi är helt klara.

  • Vecka 15–16: Torsvik.
  • Vecka 16–17: Gåshaga, Käppala, Brevik, Mölna, Skärsätra och Gångsätra.
  • Vecka 17–18: Baggeby, Bodal, Larsberg, Mosstorp, Dalénum, Herserud och Hersby.
  • Vecka 18–19: Sticklinge, Islinge, Trolldalen, Kyttinge.
  • Vecka 19–20: Näset, Bo, Rudboda och Elfvik.
Karta över Lidingö med datum för när sandsopningen sker 2024.

Karta över Lidingö med datum för när sandsopningen sker 2024.

Parkera rätt så hjälper du till

Datumparkeringen gäller fortfarande och det är viktigt att den följs för att vi ska komma åt att sopa. Det blir också tillfälligt parkeringsförbud på vissa vägar för att underlätta jobbet. Vi skyltar dessa vägar. Var uppmärksam på skyltarna så sandupptagningen går så smidigt som möjligt, det räcker med en enda felparkerad bil för att hindra sopningen av en väg och försena hela arbetet.

Villaägare kan sopa ut en mindre mängd sand från sina egna tomter – så länge det sker innan vi varit i området och sopat. Har vi redan varit där har du som fastighetsägare ansvar för att se till att sanden försvinner.

Missfärgat vatten

Det kan hända att du får missfärgat vatten i kranen under tiden vi sopar stadens vägar. Det beror på att vi öppnar brandposter för att fylla på sopmaskinerna med vatten som vi spolar vägarna med. När brandposten öppnas frigörs rostpartiklar som finns på insidan av vattenledningarna. Det är rostpartiklarna som tillfälligt missfärgar vattnet och detta är helt ofarligt. Spola lite längre i kranen så försvinner missfärgningen.

Så gör du en felanmälan

Om din gata inte blivit sopad den 20 maj kan du göra en felanmälan på lidingo.se/felanmälan.

Klagomål om att det dammar tar vi gärna emot tidigare så att vi kan justera vattningen under tiden som insatsen pågår.

Mer information
Till toppen av sidan