Huvudinnehållet startar här

Lyssna
Lyssna
Skriv ut
Dela

Lidingös elever bland de bästa i landet

De elever som gick ut årskurs 9 i en kommunal skola på Lidingö i juni gjorde det med de näst högsta betygen bland alla 290 kommuner i Sverige. Det visar statistik från Skolverket.

Meritvärdet för öns elever var i snitt hela 274,4 poäng, vilket gör oss till tvåa i landet bland kommunala skolhuvudmän för läsåret 22/23. Lidingö har endast 5 poäng till ettan Danderyd och det skiljer även 5 poäng till trean Lomma. Motsvarande snitt för riket var 223,6 meritpoäng. För den som läser moderna språk och har högsta betyg i alla ämnen är maxpoängen 340.

Årets siffra är det högsta meritvärdet i genomsnitt på Lidingö ända sedan det nuvarande betygssystemet infördes läsåret 2011/12, och en ökning med 4,3 poäng från föregående läsår.

Meritvärdet räknas ut genom att elevens sjutton bästa betyg summeras. Varje betyg är värt 0-20 poäng. Ett A är bäst betyg och ger 20 poäng. Ett F - underkänt - ger 0 poäng, och ett E - det vill säga godkänt - ger 10 poäng.

Även när det gäller andelen elever som gick ut årskurs 9 med full gymnasiebehörighet ligger Lidingös kommunala skolor högt i förhållande till riket. Här var andelen elever med godkänt i svenska, matematik, engelska samt ytterligare fem ämnen 94 procent, vilket ger staden plats 20 av landets 290 kommuner.

– Det är bara att gratulera elever, lärare och skolledare i våra kommunala grundskolor. Att hjälpa våra ungdomar till en bra kunskapsplattform med rättvisa betyg är något av det viktigaste vi kan göra. Därmed förbättras deras möjlighet att välja bland Stockholmsregionens nära 200 gymnasieskolors olika program, säger Christer Mohlin (M), ordförande i utbildningsnämnden, Lidingö stad.

Till toppen av sidan