Huvudinnehållet startar här

Lyssna
Lyssna
Skriv ut
Dela

12 tips – så sparar du på vattnet

Det är värmebölja och den ser ut att hålla i sig ett tag till. Det varma vädret innebär att vi använder mer vatten än vanligt och vattenverken jobbar för fullt. Så tänk på att använda vattnet smart.

Bild på vattendroppar

Vi är lyckligt lottade som har hela Mälaren som dricksvattentäkt. Men våra vattenverk har en begränsad kapacitet för rening och produktion av dricksvatten. För att kunna säkerställa försörjningen behöver vi hjälpas åt att använda vattnet smart.

12 tips från Stockholm och vatten och avfall

 1. Vattna med regnvatten, så gör du blommorna glada och sparar på vårt viktiga dricksvatten.
 2. Vattna tidig morgon, på kvällen eller nattetid. Undvik att vattna när det är som varmast så att inte vattnet dunstar bort.
 3. Vattna med kanna eller vattenslang som du håller i handen. En vattenspridare gör av med 150 liter vatten på 20 minuter.
 4. Ha en kanna vatten i kylen, så slipper du spola tills vattnet blir kallt.
 5. Täck över poolen, då minskar avdunstningen och du behöver inte fylla på lika ofta.
 6. Anlägg inte nya gräsmattor och häckar under vår och sommar.
 7. Mitt i sommaren när växterna är som mest törstiga gör värmen att regn snabbt avdunstar. Använd täckodling i rabatter och krukor. Det hjälper till att minska markens vattenavdunstning.
 8. Duscha kortare och stäng av vattnet medan du schamponerar eller rakar dig. Ett fyllt badkar motsvarar 150 liter vatten. En dusch på 3 minuter motsvarar 36 liter.
 9. Fyll tvätt- och diskmaskin. En halv tvätt- eller diskmaskin drar lika mycket vatten som en full. Det går åt cirka 50 liter vatten för en maskin tvätt.
 10. Byt packning i kranen om den läcker, en droppande kran kan dra 55 liter per dygn.
 11. Tappa upp vatten i en balja eller diskho och skölj inte under rinnande vatten. För varje minut som kranen står och rinner går det åt 6 liter vatten.
 12. Stäng av kranen när du borstar tänderna, då kan du spara mer än 10 liter vatten vid varje borstning.
Till toppen av sidan