Huvudinnehållet startar här

Lyssna
Lyssna
Skriv ut
Dela

Högsätra Kärnan får namn efter Lidingökvinnor

Det stora byggprojektet i Högsätra går framåt. På tisdagen klubbade kommunstyrelsen namnen på fyra nya kvarter, en ny väg, en gång- och cykelväg och två nya torg.

Almas Fjästads trappa och Wilhelmina Skoghs torg döps efter Alma Fjästad, djupt förankrad i Gångsätra Gård och engagerad i socialt arbete, samt Wilhelmina Skogh som drev Grand Hôtel i Stockholm under många år och lät uppföra Villa Foresta intill Millesgården som sitt hem.

De nya kvarteren ska heta Snickarglädjen, Kägelbanan, Sommarnöjet och Lusthuset. Den nya vägen får namnet Kägelbacken.

– Det är särskilt trevligt att kunna hedra två av Lidingös starkaste personligheter i namngivningen. Alma Fjästad var en stor personlighet och byggde upp delar av civilsamhället på Lidingö. Vilhelmina Skogh var en skicklig entreprenör och blev en stor hotellmagnat. Hon byggde även Foresta som än i dag är ett landmärke på Lidingö, säger Daniel Källenfors, kommunstyrelsens ordförande, (M).

Namnen som valts för det nya Högsätra hämtar inspiration från områdets historia med den medeltida gården Gångsätra gård och den gamla sommarnöjeskulturen som är en viktig del av Lidingös utveckling och som blomstrade extra mycket runt Gångsätra gård under andra hälften av 1800-talet då också de båda kvinnorna föddes. Gårdens huvudbyggnad låg ursprungligen nära Lillåkersvägens vändplan, men flyttades när en ny gårdsbyggnad byggdes 1808, ungefär där Willys nu ligger.

På Gångsätra gårds ägor byggdes det ett stort antal sommarvillor under 1800-talets senare del, så som Hemmet, Kulan, Löfhyddan, Björkbacken, Lillåker, Hermineberg, Fågelbo, Rastaborg med flera. Tre villor byggdes på rad, Högsätravillorna, varav två finns kvar i dag medan den tredje är återuppbyggd på senare tid.

Gångsätra gård var under den här tiden ett centrum för nöjeslivet, med en kägelbana och luftballongsuppstigningar från gårdsplanen. Den nya gång- och cykelvägen ska heta Kantarellstigen, efter det nuvarande kvartersnamnet som i sin tur fick namn efter den svamprika skog som tidigare låg där.

Wilhelmina Skogh

 

Wilhelmina Skogh. Foto: Stockholms stadsmuseum

Wilhelmina Skogh. Foto: Stockholms stadsmuseum


Wilhelmina Skogh föddes 1850 i Rute socken på Gotland med efternamnet Wahlgren, flyttade till Stockholm som ung och hade i början av 1900-talet ett avgörande inflytande på Grand Hôtels utveckling som VD tidigt 1900-tal. Omkring 1906 köpte Wilhelmina Skogh hela fastighetskvarteret Södermanland som gränsade mot Carl och Olga Milles fastighet på Lidingö. Där uppförde hon sin mycket originella Villa Foresta mellan åren 1908 och 1910. Hon använde Villa Foresta som privatbostad fram till 1922, på senare tid även kombinerat med restaurangrörelse. Ett aktiebolag bildades som 1922 tog över fastigheten inklusive alla inventarier.

Alma Fjästad

 

Alma Fjästad. Foto: Wikimedia

Alma Fjästad. Foto: Wikimedia

 

Alma Fjästad var barn till Ludvig Axel Pettersson som förvärvade Gångsätra gård 1862. Hon växte upp på gården och bodde där tills hon gifte sig 1880 med John Fjaestad, (senare Fjästad). Hon bodde under några år i Stockholm men tillbringade mycket tid på Gångsätra gård. 1906 tog Alma och John över Gångsätra gård, rev den och byggde en ny. Alma upplevde hela den sommarnöjeskultur som växte fram runt Gångsätra gård från 1862. Alma bodde kvar på gården fram till sin död 1944

Vad ska byggas?

Detaljplanen antogs/vann laga kraft i april i år. På dagens parkeringsplats vid Högsätrahuset, längs med Lerbovägen samt på platsen där Högsätrahuset står i dag, ska radhus och flerbostadshus byggas. I en ny byggnad kallad Hälsans hus ska olika vårdverksamheter inrymmas.

Den gamla sjukhusbyggnaden ska rivas.

Den nya bebyggelsen blir småskalig och präglas av grönska och arkitektur i klassisk stil. Tre markanvisningstävlingar har genomförts för att hitta lämpliga byggaktörer inför försäljning samt upplåtelse av stadens mark. Områdets befintliga färgskala med jordiga toner fungerar väl på en mer klassisk arkitektur i ny bebyggelse.

Vad händer nu?

– Projektet går in i en mer aktiv fas, säger Staffan Johansson, projektledare. Under 2026 siktar vi på att genomföra de första fysiska åtgärderna.

Byggdes med 1970-talets ideal

Högsätra var ett tidstypiskt experimentområde för utvecklad kommunal demokrati och medinflytande, vilket innebar ett större självstyre för området. Planeringsidealen som rådde på 1970-talet innebar trafikseparerade boendemiljöer, skivhus och lägre lamellhus med entréer mot gård. De sex till sju våningar höga skivhusen kring en storgård och de två våningar höga lamellhusen, utformades tidstypiskt i borstad betong med starka kulörer i gult och grönt. Bostadshusen är exteriört välbevarade. I stort har flerbostadshusen behållit sin karaktär.

Högsätrahuset var Lidingös före detta sjukhus. Entrén till området utgörs till stor del av stora parkeringsytor som tillsammans med befintlig bebyggelse bidrar till upplevelsen av en förhållandevis storskalig och bildominerad miljö.

Kring området har ett brett utbud av idrotts- och fritidsaktiviteter funnits. Området hade redan från början ett strategiskt läge med tillgång till spårväg, buss, cykel, båt och bil.

Till toppen av sidan