Huvudinnehållet startar här
Framtidsyrken behöver arbetskraft
Vid en arbetsmarknads- och näringslivsfrukost i Lidingö stadshus den 27 mars diskuterades framtidens kompetensförsörjning. Samtalet lyfte hur vi tillsammans kan inspirera fler unga att välja utbildningar som matchar arbetsmarknadens behov.

Medverkade gjorde bland andra representanter från staden, Sveriges kommuner och regioner (SKR), Svenskt Näringsliv och elever vid Hersby gymnasium.
– Vi står inför en utmaning när det gäller kompetensförsörjning och att diskutera ämnet tillsammans är mycket värdefullt, säger Malin Rosenqvist, näringslivschef.
Informera, informera och informera
Gustav, Morgan och Victor, gymnasieelever från Hersby gymnasium, gav sin syn på hur vi får unga i Lidingö stad att välja utbildningar som arbetsmarknaden efterfrågar. Gymnasielevernas budskap var tydligt: informera, informera och informera. Föräldrarnas direkta påverkan, brist på information och negativa inställningar eller fördomar nämndes som betydelsefulla faktorer när unga väljer utbildning. Därför behöver föräldrar, ungdomar och barn få än mer information. Det var framför allt sociala medier som gymnasieeleverna rekommenderade för att informera om de utbildningar som arbetsmarknaden efterfrågar. Mer resurser till skolorna var också något som rekommenderades.
– Gymnasieelevernas specialarbete om val av utbildningar ger oss viktiga insikter, och kommer att vara betydelsefulla i vårt arbete med att hantera kompetensutmaningen, säger Anna Skagersten, arbetsmarknads- och integrationschef.
Flera utmaningar inom kompetensförsörjning
Sveriges kommuner och regioner (SKR) gav sin bild av arbetsmarknaden, kompetensförsörjningsutmaningen och hur kommuner och regioner arbetar för att möta detta. Fredrik Krait och Elisabeth Hejman, utredare på SKR fanns på plats.
De berättade om den reform som trädde i kraft den 1 juli 2023 och som ska tillämpas på utbildning som påbörjas 2025. Tanken med de nya bestämmelserna är att underlätta ungdomars och vuxnas etablering på arbetsmarknaden och förbättra kompetensförsörjningen till välfärd och näringsliv. Men det finns utmaningar som gällande genomförandet av reformen. Den främsta utmaningen är att få sökande till de utbildningar som arbetsmarknaden behöver. Andra utmaningar är svårigheter att hitta APL-platser (Arbetsplatsförlagt lärande), samverkan med enskilda huvudmän och att fördela ansvaret för dyra utbildningar.
Vid en jämförelse med andra länder är Sverige ett av de länder med flest sysselsatta i befolkningen i Europa. Men vi har ett bekymmer framöver som behöver lösas för Sveriges välfärd. Detta utifrån demografin och stora pensionsavgångar inom välfärdsyrken inom de närmaste tio åren.
Mycket stor efterfrågan på yrkesutbildade
Olle Karstorp, regionchef på Svenskt Näringsliv, berättade hur företagen kan arbeta för att underlätta elevernas gymnasieval. Ett sätt som Svenskt Näringsliv försöker påverka både beslutsfattare och framtida arbetskraft är genom rekryteringsenkäten.
Det kan vara svårt för företagen att rekrytera. Resultatet från rekryteringsenkäten visar att ungefär 20 procent av alla rekryteringsförsök misslyckas. Bristen på relevant kompetens är det främsta hindret för företagens tillväxt.
Det finns flera skillnader mellan Stockholm och övriga landet när det gäller företagens efterfrågan på kompetens. I Stockholm är det främst personer med en universitetsutbildning som efterfrågas men det finns även en mycket stor efterfrågan på yrkesutbildade. I övriga landet är det främst personer med gymnasial yrkesutbildning som efterfrågas.
Stockholm är även det län med lägst andel ungdomar som väljer ett yrkesprogram på gymnasiet. I några av länets kommuner väljer knappt någon att gå ett yrkesprogram. Den kommun som har lägst andel elever på yrkesprogram är Danderyd och därefter kommer Lidingö.
”Man måste gå sin egen väg”
Arbets- och näringslivsfrukosten avrundades med panelsamtal. I panelen medverkade Anders Paulsen, kommunalråd (LP), Emelie Eklund, verksamhetschef Nilstorpsgården och Stephan Anderman, verksamhetschef grundskolor Lidingö stad. Elever från Hersby gymnasium fick möjlighet att ställa frågor till panelen.
”Man måste gå sin egen väg”, var ett återkommande budskap som lyftes fram i panelsamtalet. Och ”Det går också att ändra valen framöver” var ett annat budskap.
Stort tack till alla föreläsare och medverkande!