Huvudinnehållet startar här

Lyssna
Lyssna
Skriv ut
Dela

Flera parker byggs om i år

Tack till alla som bidrog med idéer om hur lekplatserna i Killingeparken och Ryttarparken kan utvecklas och förbättras. Parkerna ingår i stadens parkprogram och byggs om under sommaren. Fler följer under hösten.

Två pojkar gungar tillsammans i en tvillinggunga.

Upprustningen av stadens parker, torg och lekparker sker enligt ett parkprogram som löper över fem år. Under 2025 rustas flera parker upp. Arbetet startar oftast med en förstudie, dialog och idéskisser under det första året, följt av ombyggnation året därpå.

Killingeparken och Ryttarparken först ut

Killingeparken utvecklas från kvarterspark till en större stadsdelspark. Den delas in olika ”rum" och teman, ramas in av buskage och får flera entréer. Här blir det klätter- och gunglek, bollspel, snurr- och balanslek, linbanerace, roll- och sandlek, rutschlek, grillplats och naturlek i skogen.

– Vi bygger ut parken på andra sidan om gångvägen, där det kommer finnas en dubbel linbana, så att man kan tävla mot varandra. Även skogsbacken ska kunna användas för lek, säger Mats Grönvik, landskapsarkitekt.

Dialog har också förts med Riksförbundet för Rörelsehindrade Barn och Ungdomar (RBU) och parken blir mer tillgänglig.

– Utgångspunkten är att våra parker ska vara till för alla och vara platser där man kan samlas och umgås oavsett ålder, förutsättningar och intresse, säger Anders Paulsen (LP) kommunalråd och ordförande i tekniska nämnden.

Ryttarparken kommer bland annat att innehålla en käpphästhage, gunglek med bänkbord, pingisbord, klätter-, hopp- och studslek, sand- och rollek samt vippgungor och naturlek. Entréer till leken blir tydligare, träd och buskar planteras och en ängsyta skapas norr om bollplanen.

– Här kommer vi också att utnyttja den fina berghällen, där man kan leka att man rider på en val, säger Mats Grönvik.

Samarbete om utformningen

Hösten 2024 bad vi Lidingöborna att bidra med synpunkter om hur parkerna kan förbättras. Omkring 70 förslag skickades in och många av dem blir nu verklighet. Båda parkerna byggs om under sommaren.

– Stort tack för alla bidrag. Parkerna utformas till stor del utifrån de önskemål som vi fått in, vilket vi tycker vi är extra roligt, säger Mats Grönvik.

För Killingeparken önskade många en park som erbjuder något för alla åldrar, med säker och varierad lekutrustning: Gungor av olika typer, klätterställningar och rutschkanor, samt linbana, hinderbana och balanslek. Lekhus med teman som affärer och skolor, vattenlek och cykelbana. Mjukare markmaterial, fler sitt- och grillplatser med picknickbord, sol- och regnskydd. Teman som hav eller natur och integrering med skogen efterfrågades också.

Önskemålen för Ryttarparken innehöll framför allt lekytor för olika åldrar, inklusive rutschkanor, sandlåda och klätterställning. Linbana, klättervägg och tematiska lekplatser med interaktiva ytor efterfrågades, liksom fler bänkar och bord i sol och skugga. Dessutom önskades mindre buskage och träd för mer ljusinsläpp och ökad trygghet i parken.

Fler parker renoveras

Under hösten 2025 bygger vi om dessa parker eller torg:

  • Raoul Wallenbergparken: Vidareutvecklas bland annat med en ny häck som avgränsar parken mot Lejonstigen, en tillgänglighetsanpassad gångväg till monumentet samt nya bänkar och sittplatser.
  • Larsbergs torg: Arbeten kommer att fokusera på belysning och planteringar.
  • Torsviksberget: Den sydöstra delen av parkområdet byggs om. Det omfattar nya gångvägar, utsiktsplatser, fler sittplatser och rumsliga förbättringar.
  • Dalénumparken: Gestaltningen av denna park, som idag är en etableringsyta, sker delvis i samarbete med Beckmans designhögskola, där elever bidrar med idéer.

Dessutom kommer cirka 40 nya bänkar och bord att placeras ut i park- och naturområden.

- Vi har designat en egen naturbänk, som är tillgänglig och enkel att underhålla. Den är ritad av vår kollega Staffan Tapper, säger Mats Grönvik.

5-årigt program

Inom ramen för parkprogrammet 2021-2025 har flera parker och torg renoverats. Förutom årets upprustningar har bland annat Rudbodaparken, Hembyparken, Askrikeparken, Kyttingeparken och Näsets torg byggts om. Nu utarbetas ett nytt program för de kommande fem åren (2026-2030).

– Våra parker bidrar inte bara till lek, friluftsliv, hälsa och samvaro utan också till att stärka den biologiska mångfalden på vår ö. Det är viktigt för Lidingöborna och för kommande generationer, säger Anders Paulsen.

Så blir det i Killingeparken

Skiss som visar vad som ska finnas i parken, listning i text nedan.

Lekparken delas in i olika "rum" och teman. Den ramas in av buskar och buskage, med flera ordnade och informella entréer.

A - Klätterlek

Klätterpyramiden på ett nytt golv av barkflis. Ramas in av en låg balanslek där stubbar, stockar och stenar från Lidingö återanvänds.

B – Häng:

I det soligaste läget ligger grillplatsen med sittplatser, grill och väderskydd. Ramas in av lekbuskage och bärbuskar men öppnar också upp sig mot den stora gräsmattan.

C & D – Gunglek och bollspel

Den befintliga gungställningen bevaras, rustas upp och får nya gungor. Här finns även en ny tillgänglig gunga, två vippgungor, bouleplan och pingisbord. Mot gång- och cykelvägen skärmas leken av med ett nytt buskage och nya träd som på sikt ger mer skugga.

E – Snurrlek

Cykelkarusellen bevaras och kompletteras med två piruetter och en snurrande kompisgunga. Lekytorna ramas in av befintliga bärbuskar och den låga balansbanan som fortsätter bort mot och runt klätterpyramiden.

F – Balanslek

En låg balansbana som avslutas med en klätterlek. Leken skärmas av mot gång- och cykelbanan med ett nytt buskage och flera nya träd.

G – Linbanerace

En 30 meter lång dubbel linbana, så att du kan köra med en kompis.

H – Roll- och sandlek i Killingeby

En ny sandlåda i skuggigt läge och flera lekhus. Här finns en tillgänglig grävskopa, bakbord och ett par vippgungor, den ena är tillgänglig.

I – Rutschlek

Spring uppför backen till den dubbla rutschen och klättertornet. Se ut över Killingeparken innan du rutschar ned.

J- Naturlek i Ekbacken

Upptäck skogen och naturlek. Bygg kojor och hitta de gömda djuren.

Så blir det i Ryttarparken

Karta över området där träd och buskar ringats in.

Lekparksutrustning

  • A - Käpphästhage
  • B - Gunglek och bänkbord
  • C - Pingis
  • D - Klätter, hopp- och studslek
  • E - Sand- och rollek
  • F - Vippgungor och naturlek

Övriga åtgärder i parken

  • Entréer till leken förtydligas
  • Befintligt buskage föryngras
  • Fler träd och buskar
  • Höggräs ställs om
  • Ängsyta norr om bollplanen

 

Till toppen av sidan