Livsmedelskontrollen
Vi kontrollerar årligen livsmedelsverksamheter som butiker, restauranger, bagerier, gatukök, skolor, förskolor med mera. Livsmedelskontrollen innebär bland annat inspektioner och provtagningar. Alla livsmedelsföretagare ska ha ett egenkontrollprogram och rutiner som efterlevs, för att kunna att du som konsument ska känna dig trygg.
Riskklassning och kontrollfrekvens
Livsmedelsverket har tagit fram en ny riskklassningsmodell för livsmedels-verksamheter som börjar gälla från 2024. Den nya riskklassningen leder till en tillsynsfrekvens, det vill säga hur många tillsynsbesök verksamheten ska få under en femårsperiod.
Vi behöver därför samla in information om alla livsmedelsverksamheter under 2023. Använd vår e-tjänst för att lämna uppgifter om din livsmedelsverksamhet för riskklassningsmodellen 2024.
Omklassning, e-tjänst
Länk till annan webbplats.
När du har lämnat in uppgifter om din verksamhet kommer en av våra handläggare att ta hand om ditt ärende. Du kommer få ett beslut om slutlig riskklassning och tillsynsfrekvens under 2023.
Du kan läsa mer om nya riskklassningsmodellen på Livsmedelsverkets hemsida.
Om riskklassningsmodell 2024, Livsmedelsverkets webbplats
Länk till annan webbplats.
Frågor och klagomål
Om du har frågor eller vill framföra klagomål på någon livsmedelsverksamhet, kan du kontakta våra inspektörer via kundcenter.
Vill du vill anmäla en misstänkt matförgiftning gör du det genom vår e-tjänst.
Matförgiftning
Verksamhetsutövare
Om du själv driver eller tänker starta en verksamhet med livsmedelshantering hittar du mer information under sidorna starta ny livsmedelsverksamhet och befintlig verksamhet.
Driva livsmedelsverksamhet