Lyssna
Lyssna
Skriv ut
Dela

Livsmedel och hälsa

Vad du äter och dricker kan påverka din hälsa. Rätt livsmedelshantering vid matlagning och sunda matvanor kan främja hälsan både på kort och på lång sikt.

Mat läggs upp på tallrikar

Kontroll i butik och restaurang

Som konsument ska man känna sig trygg med de livsmedel som man handlar i butiker och på restauranger. Miljö- och stadsbyggnadskontoret har tillsynsansvar av livsmedelshanteringen i staden.

Livsmedelskontrollen innebär bland annat inspektioner och provtagningar. Miljö- och stadsbyggnadskontoret kontrollerar årligen livsmedelsverksamheter som butiker, restauranger, bagerier, gatukök, skolor, förskolor med mera. Alla livsmedelsföretagare ska ha ett egenkontrollprogram och rutiner som efterlevs, för att kunna producera säkra livsmedel till konsumenten.

Verksamhetsutövare

Om du själv driver eller tänker starta en verksamhet med livsmedelshantering hittar du mer information under sidorna starta ny livsmedelsverksamhet och befintlig verksamhet.

Starta ny livsmedelsverksamhet 

Befintlig verksamhet

Hantera maten rätt i eget kök

Även i hemmet bör du hantera maten på sådant sätt att den inte gör dig dålig. Speciellt under sommarperioden är det viktigt att mat hålls kall och hanteras på rätt sätt. Tvätta gärna händerna ofta.

Till toppen av sidan