Huvudinnehållet startar här
Fosforfällning nästa steg för ett renare Kyrkviken
En så kallad fosforfällning ska genomföras i Kyrkviken i höst för att bekämpa övergödningen i Lidingös mest belastade kustvatten. Beslutet fattades av tekniska nämnden den 7 maj, efter omfattande undersökningar och provtagningar i viken sedan 2019.

Kyrkviken är kraftigt övergödd. Höga fosforhalter har lett till grumligt vatten, ökad algtillväxt, blomning av cyanobakterier och syrebrist på djupare nivåer. Detta har skapat obalans i ekosystemet och utarmat bottenfaunan. För att komma till rätta med problemen planeras en behandling som ska binda och inaktivera den fosfor som läcker från sedimentet ut i vattenmassan.
Åtgärder i yttre Kyrkviken
Kyrkviken består av två delar: en yttre, större bassäng mellan Boholmen och Hustegaholm, med ett maxdjup på tolv meter, samt en mindre, inre bassäng som är cirka tre meter djup. Fosforläckaget är särskilt omfattande i den djupare delen, där syrebristen är störst.
För att minska fosforbelastningen i yttre Kyrkviken kommer en aluminiumbehandling av bottensedimenten att genomföras hösten 2025. Arbetet beräknas starta i september och pågå i tre veckor. Metoden är välbeprövad och har använts med goda resultat i många sjöar och kustvatten, bland annat i Kottlasjön 2017.
Behandlingen utförs av företaget Vattenresurs och sker från en pontonpråm som långsamt och tyst rör sig över vattnet. Aluminiumsalt injiceras på 4–6 meters djup för att permanent binda fosforn i sedimentet. Det aluminiumsalt som används är detsamma som vid rening av dricksvatten och är ofarligt för människor, växter och djur. Det skadar inte heller båtar. Innan behandlingen inleds ska dykare rensa botten från skräp.
Förväntad långsiktig effekt
Behandlingen kommer att följas upp under de tre kommande åren för att säkerställa att vattenkvaliteten förbättras och att målen uppnås.
– Detta är ett viktigt steg för att förbättra vattenkvaliteten i Kyrkviken och säkra en hållbar miljö för framtida generationer. Vi har sett mycket goda och varaktiga resultat från åtgärderna i Kottlasjön och är övertygade om att de kommer ha en positiv effekt även här, säger Anders Paulsen (LP), kommunalråd och ordförande i tekniska nämnden.
Dagvattendammar i inre Kyrkviken
Den externa fosforbelastningen i Kyrkviken kommer främst från orenat dagvatten från bostadsområden, centrumbebyggelse och trafikerade vägar. De dagvattendammar som nu byggs vid inre Kyrkviken ska bidra till att minska dessa utsläpp.
För att ytterligare begränsa föroreningarna i Kyrkvikens vatten fortsätter staden att ha tillsyn och kontroll på utsläpp från verksamheter i området.
Med dessa åtgärder är förhoppningen att Kyrkviken ska återfå sin kemiska och ekologiska balans, bli klarare och renare och erbjuda en mer hälsosam miljö för både människor, växt- och djurlivet. Förväntade effekter är minskad övergödning och algblomning, ökad biologisk mångfald och bättre förutsättningar för bad.