Huvudinnehållet startar här
Provtagning av föroreningar på Stora Höggarn initieras
Lidingö stad har förelagt Circle K Sverige AB att inkomma med en provtagningsplan för att utreda föroreningssituationen på Stora Höggarn. Beslutet grundar sig på den historiska hanteringen och lagringen av oljeprodukter och kemikalier på platsen, vilket kan ha orsakat utsläpp och föroreningar i mark, vatten och sediment.
%20(3)%20stora%20h%C3%B6ggarn.jpg)
Beslutet om att genomföra provtagningar fattades den 25 mars av miljö- och stadsbyggnadsnämnden, som är tillsynsmyndighet i frågan. Provtagningsplanen omfattar tre fastigheter på Stora Höggarn (Lidingö 6:76, 6:112 och 6:114).
– Att säkerställa att mark och vatten inom staden är fritt från föroreningar är av yttersta vikt för oss. Rent vatten är inte bara en miljöfråga utan också en hälsofråga. Genom att skydda våra vattenresurser bidrar vi till en hållbar framtid för alla som bor och verkar här, säger Birgitta Sköld (LP), ordförande i miljö- och stadsbyggnadsnämnden.
Bakgrund och skäl
Från 1908 till cirka 1994 bedrevs hamnverksamhet samt upplag och förvaring av oljeprodukter på Stora Höggarn. Svenska Esso AB, senare Circle K Sverige AB, ägde ön fram till 1984 och bedrev verksamhet som kan ha lett till föroreningar. En industrihistorisk inventering utförd av Länsstyrelsen i Stockholms län har klassificerat Stora Höggarn som riskklass 1 (mycket stor risk), på grund av farliga ämnen som flygfotogen och andra petroleumprodukter.
Provtagningens omfattning
Provtagningen ska omfatta områden där oljor och drivmedel har hanterats, samt där andra kemikalier relaterade till oljehanteringen har förvarats. Undersökningar ska genomföras i mark, grundvatten och sediment för att bedöma miljö- och hälsorisker. Ämnen som ska ingå i undersökningen är alifater, aromater, PCB, tungmetaller, TBT och PFAS22.
Provtagningsplanen ska även innehålla förslag på tid när provtagningen ska genomföras. Den ska utföras enligt Svenska Geotekniska Föreningens handbok, när det gäller metodik och hantering av proverna. Ansvar för saneringsåtgärder omfattas inte utan kommer att utredas i ett senare skede.
Tillsynsansvar
Lidingö stad har genom miljö- och stadsbyggnadsnämnden tillsynsansvaret för föroreningsskador och miljöfarlig verksamhet på Stora Höggarn och är den myndighet som kan ställa krav på utredningen. Stora Höggarn tillhör liksom Lilla Höggarn Lidingö stad. Fastigheterna på Stora Höggarn är sedan 1990 privatägda och ingår i Fastighetsaktiebolaget Stora Höggarn, som bedriver verksamheten på ön.