Huvudinnehållet startar här
Lidingö i framkant för barns välmående
Lidingö samverkar för att tidigt stötta barn och unga – och inspirerar andra att följa efter: Ett stort antal Stockholmskommuner samt Polisen och Region Stockholm kom till ön för att diskutera ökat samarbete.
I Lidingö stad tar vi aktiva steg för att förbättra och säkerställa en trygg uppväxt för våra barn och unga. Ön arbetar med tidiga och samordnade insatser för barn och unga som riskerar psykisk ohälsa. Det sker enligt modellen ”Backa barnet”, som sätter fokus på tidigt stöd och samarbete mellan olika verksamheter för att ge barn den bästa möjliga uppväxten.
Genom att kommunen samarbetar tätt med socialtjänst, polis, skolor och förskolor samt barnavårdscentral, barnmorskemottagning, ungdomsmottagning kan vi tidigt upptäcka och stötta barn som behöver lite extra hjälp – innan utmaningarna hinner växa sig stora.
Och Lidingös arbete skapar intresse.
Välbesökt möte för ökad samverkan
Den 13 september bjöd Lidingö in samtliga 26 kommuner i Stockholms län samt Gotland, liksom Polisen och Region Stockholm, för ett gemensamt stormöte om tidiga samordnade insatser. Även Länsstyrelsen och FoU var på plats för att diskutera den här utmaningen, som är komplex eftersom kommuner och övriga intressenter arbetar enligt olika rutiner och metoder.
Över hundra personer inom olika professioner som möter barn och unga i sitt arbete kom till ön för att inspireras, få veta mer om den metod Lidingö använder och ta del av varandras goda exempel. De unga stannar ju inte alltid i sin egen kommun utan kan vistas över kommungränserna, och även för att få en mer heltäckande bild regionalt är mer samverkan viktig. Därför tog Lidingö initiativet till att träffas och diskutera de gemensamma utmaningarna.
Varför är tidiga och samordnade insatser så viktigt?
– Tidigt stöd ger bäst resultat. Genom att tidigt upptäcka och åtgärda mindre problem kan vi förebygga större svårigheter i framtiden, som utanförskap och psykisk ohälsa. Att säkerställa en trygg uppväxt och en stabil skolgång är avgörande för att skapa ljusa framtidsutsikter för våra barn och unga, säger Ulrika Strandberg, chef för Lidingö stads lärande- och kulturförvaltning. Trygga barn ger också trygga vuxna, fortsätter hon.
Det är ovanligt att en kommun bjuder in de andra Stockholmskommunerna och instanserna till samtal över organisationerna. Syftet var att skapa en gemensam förståelse för hur vi på bästa sätt kan samarbeta: Kommunernas arbete med tidiga och samordnade insatser ska integreras med regionens hälso- och sjukvård och Polis för att ge största möjliga effekt. I blickfånget var vikten av tidiga och samordnade insatser som effektiva verktyg för att förhindra psykisk ohälsa, utanförskap och kriminalitet.
Erfarenhetsdelning – för barnens bästa
Under dagen belystes aktuella utmaningar och möjligheter inom arbetet med tidiga och samordnade insatser i Stockholmsregionen. Här diskuterades hur vi kan integrera och effektivisera insatserna mellan kommun, region och polis för att uppnå gemensamma mål. Ett viktigt inslag under konferensen var att ta del av konkreta exempel på arbete med tidiga och samordnade insatser. Här delades insikter och erfarenheter mellan kommunerna, inklusive lärdomar från Backa barnet-modellen, med erfarenheter från kommuner som Lidingö, Ystad och Karlskoga.
Vad är Backa barnet?
"Backa barnet" bygger på insikten att tidigt stöd är avgörande för att förhindra att mindre problem växer sig större. Genom att samarbeta tätt kan vi identifiera riskfaktorer i ett tidigt skede och sätta in rätt åtgärder.
– Backa barnet är en gemensam modell för tidiga samordnade insatser där socialtjänst, förskola, skola, hälso- och sjukvård och Polisen krokar arm. Tillsammans gör vi skillnad, säger Stefan Heinebäck, chef för Lidingö stads omsorgs- och socialförvaltning.
Och det är just samverkan mellan kommunala förvaltningar, verksamheter inom Region Stockholm, Polisen och Barnavårdscentralen som är det speciella med Backa barnet. Att tidigt identifiera riskfaktorer i barnets omgivning och vidta åtgärder. Att inte begränsas av olika verksamhetsområden utan samverka över gränser med barnets bästa för ögonen. Modellen Backa barnet tillämpas redan i flera av Lidingö stads förskolor och grundskolor. Under hösten kommer samtliga Lidingös förskolor, skolor och stadens verksamheter som arbetar med barn och unga att ha infört arbetssättet, liksom bvc och andra instanser.
Vill du veta mer?
Är du intresserad av att veta mer om Lidingös arbete med tidiga och samordnade insatser? Vi vill gärna höra dina tankar och förslag på hur vi kan fortsätta att förbättra vår utveckling och införande av Backa barnet på Lidingö. Välkommen att kontakta Lidingö stads Backa barnet-team på backabarnet@lidingo.se.