Huvudinnehållet startar här
Lidingö stad i framkant med AI
AI Sweden har utsett Lidingö stad till en av de kommuner som ligger i framkant vad gäller att integrera AI (artificiell intelligens) och ny teknik i verksamheten. Genom strategiska samarbeten och en lösningsorienterad inställning har staden tagit stora kliv mot framtidens digitala arbetsprocesser.
– Vi har varit snabba på bollen och hittat starka samarbetspartners, både inom offentlig sektor, akademin och det privata näringslivet. Vi har också vågat ta stora steg i digitaliseringen och fått med oss medarbetarna i det. I grunden handlar det om att bygga en kultur där medarbetare uppmuntras att våga prova nya saker och ny teknik, säger Daniel Broman, stadsdirektör i Lidingö stad.
En drivkraft har varit att agera i stället för att fastna i långa utredningsprocesser.
– Vi har haft grundinställningen att vi ska framåt och att eventuella hinder får vi lösa längs vägen. Att trampa vatten genom att lägga tid på utredning efter utredning har inte varit vår grej, säger Per-Johan Gelotte, It- och digitaliseringschef Lidingö stad.
Den övergripande strategin har byggts på en gemensam rutin för AI och digitalisering. Staden arbetar dessutom med en digitaliseringsportfölj som samlar konkreta projekt där tekniker som AI, IoT (Internet of things), automation och analysverktyg kombineras.
Effektivisering och bättre service
Lidingö stad strävar efter att effektivisera sina verksamheter och samtidigt ge bättre service till invånarna. Om AI kan ta hand om repetitiva uppgifter, frigörs tid för medarbetare.
– Här gäller det att våga låta tekniken bli en medarbetare. Med en medarbetare som jobbar dygnet runt med tråkiga och repetitiva uppgifter kan vi människor fokusera på det som vi gör bäst, förklarar Per-Johan Gelotte.
Konkret användning av AI
Bland stadens tillämpningar finns bland annat en AI-baserad mentor som började användas inom hemtjänsten och nu planeras expandera till skolverksamheten. Edge-AI-kameror används också för att analysera data i realtid och göra prognoser inom områden som äldreomsorg och vägunderhåll. Andra exempel inkluderar maskning av personuppgifter och närvaroregistrering i skolan.
Samarbeten med externa aktörer spelar en central roll för stadens AI-resa. AI Sweden är en viktig partner för att hitta nya samarbeten, medan upphandlade digitaliseringspartnern Atea och akademiska institutioner som Linköpings universitet bidrar med expertis och implementering.
Medarbetarutbildning – en pågående resa
En utmaning kvarstår dock: att utbilda medarbetarna för att förstå och använda den nya tekniken.
– Det finns ingen ”one size fits all” här. Vi måste arbeta på flera sätt och nivåer för att skapa trygghet bland medarbetarna och ge dem mod att förändra sina arbetsmetoder. Att sprida kunskap om konkreta tillämpningar, både inom och mellan kommuner, är en viktig del av arbetet. Digitala utbildningar spelar också en roll, men oftast når vi framåt snabbast när medarbetare samarbetar och hjälper varandra direkt, avslutar Per-Johan.
Med framåtanda och vilja att utforska ny teknik positionerar sig Lidingö stad som en föregångare i den kommunala AI-utvecklingen och banar väg för hur teknik kan förbättra offentliga tjänster.