Huvudinnehållet startar här
Ökad trygghet enligt Polisens undersökning
Lidingö visar en minskning av otryggheten enligt Polisens senaste trygghetsundersökning. Trots denna positiva utveckling kvarstår utmaningar, särskilt när det gäller narkotika och stölder.
Den årliga trygghetsundersökningen som genomfördes av Polisregion Stockholm mellan april och augusti 2024, presenterar tydliga resultat som ger en insikt i invånarnas känsla av trygghet och brottsutsatthet i kommunen. Lidingö hade en svarsfrekvens på 51 procent, vilket också är en förbättring jämfört med föregående år då siffran var 48 procent.
– Lidingö är redan en av Sveriges tryggaste platser. Mätningen visar dessutom att vår ö stadigt upplevs som ännu tryggare. Men vi är inte nöjda. Vi jobbar för ännu mer synlig polis, väktare som täcker upp, fler kameror så fort lagstiftningen tillåter och förebyggande åtgärder i våra bostadsområden, säger Daniel Källenfors, (M) kommunstyrelsens ordförande.
Undersökningen visar att många Lidingöbor upplever en ökad trygghet mot för några år sedan. Särskilt positivt är att invånarna rapporterar mindre oro i mörka områden samt en minskning av skadegörelse, klotter och nedskräpning. Dessa resultat tyder på att stadens insatser för att öka tryggheten har gett konkreta resultat.
Kvarstående utmaningar
Trots de positiva resultaten kvarstår vissa utmaningar som behöver åtgärdas. Invånarna uttrycker fortsatt oro för narkotika och stölder, särskilt i biutrymmen och relaterade till bilbrott. Skadegörelse visar en blandad utveckling, med både minskningar i vissa områden och ökningar i andra. Detta indikerar att mer arbete krävs för att hantera dessa frågor.
– Lidingö stad kommer att fortsätta arbeta aktivt för att förbättra tryggheten i samarbete med polisen och stärka samverkan med öns lokala aktörer. Fler samverkansöverenskommelser är under utarbetande för att ytterligare förstärka detta arbete, säger Michael Åkerholm, säkerhetschef på Lidingö stad.
Samverkan för ökad trygghet
I december planeras en platssamverkan i Larsberg centrum, där fastighetsägare, butiksägare och andra lokala företagare tillsammans med kommunrepresentanter kommer att träffas för att diskutera trygghetsfrågor. Dessutom planeras trygghetsvandringar under 2025 för att involvera medborgarna ytterligare i arbetet för en tryggare miljö.