Insjuknandet i difteri eller stelkramp har nästan upphört helt i Svergie då 90 procent av alla barn vaccineras redan på BVC. Det är viktigt att ta förnyelsedoser senare i livet för att minska risken för smitta och att bibehålla skyddet.
Varför ska barnet vaccineras?
Difteri är en svår svalgsjukdom som kan orsaka kvävningsdöd hos barn. Bakterien som orsakar difteri producerar ett gift som kan skada hjärta, njurar och nervsystem. Även om sjukdomen nästan har upphört i Svergie så finns den fortfarande i utvecklingsländer där vaccinering är bristfällig.
Kikhosta är en smittsam bakteriesjukdom med långvarig attackvis hosta, kikningar och kräkningar. Spädbarn kan få allvarliga andningsproblem, viktminskning och andra komplikationer.
Stelkramp orsakas av ett gift som produceras av en bakterie. Bakterien finns i jord. Människan kan till exempel bli smittad om den har ett sår som blir nersmutsat av jord. Bakterien kan även finnas i avföring från djur och människor. Sjukdomen är livshotande med svåra kramper som kan leda till andningsförlamning. Antibiotika hjälper inte mot bakterien som orsakar stelkramp.
Kan vaccinationen ge besvär?
Vaccinationen ges i överarmen och det kan förekomma rodnad och i vissa fall svullnad och ömhet på injektionsstället. Barnet kan ibland få feber. Besvären är inte farliga utan visar att kroppen reagerar på och bearbetar vaccinet, det brukar gå över på några dagar.
Ska man vaccinera om barnet haft kikhosta?
Barnet bör vaccineras då immuniteten avtar successivt och för att bibehålla skyddet är det viktigt att "fylla på".
När ska man vänta med att vaccinera barnet?
Skolhälsovården undviker att vaccinera barnet om det har en annan pågående infektion i kroppen med feber och tydligt nedsatt allmäntillstånd. Det går bra att vaccinera om barnet har en lättare infektion som vanlig förkylning. Det går också bra att vaccinera barn med astma eller eksem.
Om barnet fått vaccin mot tuberkulos, gula febern eller gammaglobulin bör man skjuta upp vaccineringen ett tag. Informera skolsköterskan om så är fallet.