Huvudinnehållet startar här

Lyssna
Lyssna
Skriv ut
Dela

Eldning av trädgårdsavfall: Det här gäller på Lidingö

Sedan den 1 januari 2024 gäller nya EU-regler om att trädgårdsavfall i första hand ska materialåtervinnas. Naturvårdsverkets tolkning är att det i praktiken inte längre är tillåtet att elda grenar, löv och annat trädgårdsavfall på tomten. Det ska i stället komposteras eller lämnas på kommunens återvinningscentraler.

Trädgårdsavfall som brinner.

Vi ska nu se över vad de nya reglerna om eldning innebär för Lidingö. Tills vidare gäller därför våra nuvarande lokala föreskrifter om eldning av trädgårdsavfall. Det innebär att du som inte har möjlighet att kompostera ditt trädgårdsavfall eller transportera bort det för återvinning får elda torrt trädgårdsavfall på tomten under april och oktober 2024. Detta förutsatt att det sker utan olägenheter för dina grannar och att brandföreskrifter följs.

För dig som ska ansöka om majbrasa på allmän plats gäller tills vidare samma regler som tidigare.

Hämtning av trädgårdsavfall

Om du bor i småhus har du möjlighet att teckna abonnemang för hämtning av trädgårdsavfall. Då hämtas trädgårdsavfallet från din bostad varannan vecka mellan april och november. Mindre mängder trädgårdsavfall kan lämnas på Stockby Returpark och större mängder på Södergarns Trädgårdavfallsanläggning.

På Naturvårdsverkets webbplats finns mer information om de nya reglerna.

Till toppen av sidan