Huvudinnehållet startar här

Lyssna
Lyssna
Skriv ut
Dela

GT Vikingarna nordiska mästare i truppgymnastik

GT Vikingarna är nordiska mästare i truppgymnastik för klubblag. Mästerskapet gick av stapeln på Reykjavik i november och det var sju av klubbens aktiva gymnaster som tog hem guldet. På pojksidan förstärktes laget av gymnaster från Enebybergsgymnasterna.

GT Vikingarna, Nordiska mästare 2023, truppgymnastik

Det var i mixedklassen guldet erövrades, där laget består av både tjejer och killar. Samarbete krävs för att få ihop ett komplett lag. Från GT Vikingarna deltog samtliga flickor i laget. Från Enebybergsgymnasterna kom pojkarna.

Gymnastiktruppen Vikingarna grundades 1949 av Erik Oldenburg. Till en början bestod verksamheten av unga herrar och först i slutet av 50-talet gjorde flickorna sitt intåg i föreningen. Truppgymnastiken utvecklades i Sverige under 1980-talet och har idag växt till att bli den största tävlingsformen inom Svensk Gymnastik. Det är en lagsport med herr, dam- och mixade klasser. Tre grenar ingår i tävlingsmomentet - fristående, tumbling och trampett.

Sverige tillhör i dag världseliten inom truppgymnastiken och tävlingarna lockar ofta en stor och entusiastisk publik. På den internationella arenan går sporten under namnet TeamGym och är på framfart i flera europeiska länder. GT Vikingarna har både bredd- och tävlingsverksamhet. Föreningen har många trupper som representerar på flera tävlingsnivåer, från föreningstävlingar till SM och Nordiska Mästerskapen. Flera Vikingar är även med i landslagen och representerar Sverige på Junior- och Senior-EM.

En ceremoni genomfördes i Högsätra sporthall den 1 december då staden uppmärksammade de nyblivna mästarna. Kultur- och fritidsnämndens ordförande Staffan Strömbäck, idrottschef Malin Andersson och idrottskonsulent Ebba Cedrum representerade staden. Som mottagare fanns, förutom de segrande tjejerna, bland andra klubbens ordförande Eva Unger. De aktiva i laget fick blommor och en mugg från Millesgården av staden som minne. Gymnasterna från GT Vikingarna som erövrade guldet var Saga Sunebäck, Fanny Englund, Tyra Sjöberg, Hanna Ljungberg, Evelina Rosengren, Livia Berner och Isabelle Sihver.

Till toppen av sidan