Huvudinnehållet startar här

Lyssna
Lyssna
Skriv ut
Dela

Raoul Wallenbergpriset delas på tre

Tre värdiga vinnare, som alla bidragit på olika sätt i Raoul Wallenbergs anda, är mottagare av Lidingös Raoul Wallenbergpris 2024. Priset delades traditionsenligt delades i stadshuset på Förintelsens minnesdag den 27 januari.

Wilhelm Söderqvist från Hersby gymnasium, Tom Hök från Käppala skola och eleverna i Bo skola, här representerade av Karl-Axel Olsson och Liv Berlin, tilldelas Raoul Wallenbergpriset 2024.

Tom Hök från Käppala skola, Wilhelm Söderqvist på Hersby gymnasium och
eleverna på Bo skola har alla något gemensamt. De har på olika sätt visat medkänsla, handlingskraft, civilkurage och empati för sina medmänniskor och därmed agerat föredömligt i Raoul Wallenbergs anda. För det tilldelas de Lidingös Raoul Wallenbergpris 2024. Vid en ceremoni i stadshuset fick eleverna ta emot diplom och varsin prischeck på 10 000 kronor.

Bo skola, som representerades av Liv Berlin i årskurs 3 och Karl-Axel Olsson i årskurs 1, prisas för sitt arbete med solidaritetsinsamlingar för barn i Ukraina. Tom Hök uppmärksammas för sina insatser för inkludering och sitt goda ledarskap som elevrådsordförande i Käppala skola. Wilhelm Söderqvist får pris för sin insats som god medmänniska när en person var i nöd.


- Alla tre pristagare har verkat i Raoul Wallenbergs anda på olika sätt med full respekt och medkänsla för våra medmänniskor i världen och i närheten. De är förebilder för oss alla, säger John Svensson, kultur- och fritidschef Lidingö stad.

Juryns motiveringar:

Tom Hök

Priset går till Tom Hök för hans goda omdöme som elevrådets ordförande, klasskamrat och skolkamrat. Tom har en stark moralisk kompass, kurage att säga ifrån när det behövs och arbetar aktivt för inkludering i skolans gemenskap. Med sitt ansvarstagande, sin empati och sitt lugn står han för det goda ledarskapet helt i Raoul Wallenbergs anda.

Wilhelm Söderqvist

Där andra såg bort såg Wilhelm en person i nöd. Han handlade och stöttade som en god medmänniska. Svårare behöver det inte vara. Wilhelms handling är en påminnelse för oss alla att inte titta bort utan att kliva fram. Wilhelm är ett föredöme för oss andra och för det får han årets Raoul Wallenbergpris.

Bo skolas solidaritetsprojekt för Ukraina

Priset går till de elever på Bo skola som deltagit i de senaste två årens solidaritetsinsamlingar för Ukraina. Insamlingen har även engagerat personal och vårdnadshavare. Genom att visa både medkänsla och handlingskraft för sina medmänniskor, som är drabbade av krig i ett annat land, har dessa skolbarn tagit ett betydelsefullt steg i Raoul Wallenbergs anda.


Till toppen av sidan